Antal Árpád: „Románia a mi országunk is, nem vagyunk gazdasági bevándorlók, a saját szülőföldünkön élünk”

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is megszólalt a vasárnapi Sepsi OSK–FCU Craiova futballmérkőzésen történtek miatt és igyekezett eloszlatni a ködöt félművelt focihuligánok előtt. A székelyföldi város polgármesterének sokatmondó szavai azonban nem biztos, hogy eljutnak a megfelelő helyre, még akkor sem, ha mondandóját két nyelven, románul és magyarul is közzétette.

Mint ismert, a craiovai szurkolók magyarellenes, xenofób skandálásait Andrei Florin Chivulete játékvezető nem nézte jó szemmel: a 24. percben megállította a Sepsi OSK elleni mérkőzést és arra kérte a bemondót, hogy figyelmeztesse a szabályszegő szurkolótábort arra, hagyja abba a magyargyűlölő rigmusok kiabálását. Mivel ez nem történt meg, a bíró 10 perces kényszerszünetet rendelt el. Amikor ennek lejártával újrakezdték a játékot, a craiovai szurkolók folytatták a magyarok gyalázását. A sípmester ezért a játék 25. percében felfüggesztette a mérkőzést. Közben a craiovai klub igyekszik kibújni a felelősség alól, ám a saját szurkolóik elbeszélései buktatták le őket.

Fotó: archív

Érdemes emlékezni arra is, hogy az előző szezonban ugyancsak a Sepsi OKS ellen, de akkor a Craiova otthonában a bíró szintén megszakította a mérkőzést a magyarellenes bekiabálások miatt, azt a találkozót azonban egy rövid kényszerszünet után végül végigjátszották.

A vasárnapi eset a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elé került, amelynek elnöke, Răzvan Burleanu kijelentette: a FRF véget akar vetni a diszkriminatív és xenofób skandálásoknak a stadionokban, és fontosnak tartja, hogy a hatóságok is közbeléphessenek ilyen esetekben. „Világosan kifejezésre juttattuk, hogy ez a mi politikánk, mert nem szeretnénk többé erőszakos üzeneteket és skandálásokat hallani a romániai stadionokban” – fogalmazott. Hozzátette, azt akarja, hogy a stadionok civilizált helyek legyenek, ahova a szülők bizalommal kivihetik gyermeküket, kortól függetlenül.

A román sajtóban azonban továbbra is terjed annak a híre, hogy a magyar Sepsi OSK szurkolói is sértegették a Craiovaiakat, azonban a Maszol helyszínen tartózkodó forrásai szerint erről szó sem volt. Az elmérgesedni látszó, a focihuligánok rendbontásából kipattanó román–magyar nemzetiségi vita elmélyülését megelőzendő tett közzé egyértelmű és logikus választ Sepsiszentgyörgy polgármestere.

„A tegnapi (vasárnapi – szerk. megj.) Sepsi–Craiova meccs okán kialakult hisztéria kapcsán a következőket szeretnénk elmondani román barátainknak: fontos, hogy értsék, hogy Románia a mi országunk is, nem vagyunk gazdasági bevándorlók, a saját szülőföldünkön élünk. Mi több, számos magyar sportoló hozott már dicsőséget Románia számára, például Szabó Kati, Balázs Jolán, Incze Kriszta, Tófalvi Éva, Szőcs Bernadett, Novák Károly Eduárd, Bölöni László, Bodola Gyula, Jenei Imre, Csipler Sándor, Derzsi Ede, Gáll Lajos, Kovács István, Paneth Farkas, Somodi István, Simon László, Stahl Istvánné Jencsik Katalin, Vákár Lajos stb.” – sorolta az elöljáró.

Antal Árpád kiemelte: „Sajnos ezeknek a minősíthetetlenül viselkedő fiataloknak nem tanították meg az iskolában a tanárok és otthon a szüleik, hogy nem csak románok élnek ebben az országban, mert a kisebbségek tisztelete civilizáció kérdése és az oktatás függvénye. Nem szabad elfelejteni, hogy a szomszédunkban háború zajlik, tehát az államnak kötelessége határozottan fellépni az ilyen megnyilvánulások ellen, annak érdekében, hogy ne mérgesedjen el a közösségek közötti viszony. A legfontosabb mindebben az, hogy békességben és nyugalomban tudjunk egymással élni, s ennek érdekében ki kell zárni az ilyen provokátorokat a stadionokból. Biztos vagyok benne, hogy minden normálisan gondolkodó ember egyetért ezzel.”

(Nyitókép: Vargyasi Levente)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg