Orosz és román versenyfilmek nyerték a 20. TIFF legfontosabb díjait

Filip Jurjev orosz rendező debütfilmje, a Kitoboy (The Whaler Boy) nyerte a 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, a 10 ezer eurós pénzjutalommal járó Transilvania Trófeát. A magyar versenyfilm végül nem nyert a díjátadón, amelyet szombat este 1500 néző jelenlétében szervezték meg szabadtéren, Kolozsvár főterén.

A versenyfilmekről Guillermo Arriaga mexikói forgatókönyvíró, Alejandro González Iñárritu rendszeres munkatársa (Amores perros, 21 Grams, Babel), a Cannes-ban forgatókönyvírói díjat nyert The Three Burials of Melquiades Estrada (r. Tommy Lee Jones) írója, Katriel Schory, az Izraeli Filmalap ügyvezető igazgatója, Scott Coffey amerikai színész, rendező és producer (Ellie Parker, Adult World, Mulholland Drive), Maria Popistașu színésznő, a Cannes-ba meghívott Întregalde (r. Radu Muntean) főszereplője és Christian Jeune, a cannes-i filmfesztivál filmosztályának vezetője döntött.

A díjnyertes filmről ezt írtuk korábban: Csukcsföld Oroszország egyik legkeletibb vidéke, jószerével csak tundra és tenger. Lakói rénpásztorok és bálnavadászok. Lyoshka az utóbbival elfoglalt tengerparti falu kamaszgyermeke, libidója éppen nyiladozik, és a hasonszőrű Kolyannal altesti vágyaikról egyeztetnek naphosszat, nyilván, amikor nem éppen egy bálna hátába dobnak csónakról hatalmas szigonyokat. Majd a vízbe kifolyatott belek közé gázolnak visítva. Az internet persze ide is megérkezik, és Lyoshka heves szerelemre gyúl a HollySweet999 fedőnevű online vetkőző szőkeség iránt, és őszintén hiszi, hogy az érzelem kölcsönös, de persze a messzi Detroitban kamerák előtt kacérkodó csaj soha nem látta őt, létezéséről mit sem tud. (…) Jurjev és a montázsért felelő munkatársak remekül vágnak, szemet gyönyörködtető ráadásként pedig Mikhail Khursevich és Yakov Mironichev kamerája hol őrült kézifelvételekben ingadoztatja a hosszú gyaloglást és a részegséget, hol puha otthonossággal fényképezi a sivár tundrát, azt az otthont tehát, amely a felnövésregény középpontjába helyezett Lyoshka számára a világ maga, amit elhagyni nem tud és talán nem is akar igazán.

Filip Jurjev, a Kitoboy rendezője | fotó: Nicu Cherciu/TIFFKét fontos díjat nyert el Eugen Jebeleanu Câmp de maci című elsőfilmje. A „teljes film alatt fenntartott dramaturgiai feszültségért” és „tökéletes koreográfiában vezetett színészcsapatért” a legjobb rendezés 3500 eurós pénzjutalommal járó díját kapta, illetve elnyerte a közönségdíjat is. Jebeleanu filmjéről itt írtunk.Eugen Jebeleanu, a Câmp de maci rendezője | fotó: Nicu Cherciu/TIFF

A legjobb színésznek járó díjat, 1000 euró pénzjutalommal, Petra Martíneznek, a La vida era eso (That Was Life) című spanyol filmnek ítélte a zsűri. David Martín de los Santos filmjéről itt írtunk.

Az apa-fiú kapcsolat költői mozgóképes ábrázolásához használt szó szoros értelmében vett, száraz és kemény természeti környezetben játszódó road movie-műfaj használatáért különdíjjal jutalmazta a zsűri az indiai P.S. Vinothraj Kavicsok (Pebbles) című munkáját, amelyről itt írtunk.Az indiai Koozhangal (Pebbles) alkotói, balra P. S. Vinothraj rendező | fotó: Nicu Cherciu/TIFF

Különdíjat nyert a Tvano Nebus (The Flood Won't Come) című litván film is, amely „meditáció a háború abszurditásáról”. Marat Sarsyan filmjéről itt írtunk.

A mezőny másik román versenyfilmje, Bogdan George Apetri Neidentificat című thrillere a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját nyerte el. A filmről itt írtunk.

Az Otto Barbarul a legjobb román film

A romániai filmek versenyét Ruxandra Ghițescu Otto Barbarul nyerte, debütdíjas lett Andrei Huțuleac #dogpoopgirl című alkotása, Dan Dinu és Cosmin Dumitrache România sălbatică című dokumentumfilmje pedig a közönségdíjat nyerte el. A hazai rövidfilmek közül Andreea Borțun When Night Meets Dawn című filmje nyert, Paul Mureșan Cântec de leagăn című alkotása pedig különdíjat kapott.

A „sötét” műfajú film-forgatókönyvek versenyét, az először meghirdetett Full Moon Script Contestet Sorana Borhină és Rodica Domințeanu O fată singură în noapte című munkája nyerte nagyjátékfilm, Alex Țibu és Șerban Racovițeanu Cazul Bâlea Lac / Istorii întunecate című munkája pedig sorozat-minisorozat kategóriában.

Az Alex. Leo Șerban ösztöndíjat Cristian Pascariu nyerte A Flower is Not a Flower című projektjének fejlesztésére, dícséretet kapott a Films in Frame nyomtatott filmes folyóirat. Ioana Bugarin két filmben, a Mia își ratează răzbunarea és az Otto Barbarul címűekben alakított szerepiért szintén különdíjat kapott.

A Transilvania Pitch Stop filmfejlesztő platform keretében az utómunka-szolgáltatással járó Chainsaw Europe-díjat a The Talentless című szerb projekt (Radivoje Bukvić rendező és Jovana Jovičić producer) nyerte, a Transilvania Pitch Stop fejlesztői díjat a The Poor Dove című moldovai produkció (Călin Laur rendező és Ștefan Nahaba producer), a Moldovai Filmközpont díját a Sasha című orosz filmterv (Vladimir Beck rendező, Katerina Mikhaylova, Vasily Klepatsky és Ruben Dishdishyan producerek), a CoCo-díjat pedig a The Ways We Look at the Sun című román projekt (Ioana Țurcan rendező és Ana Maria Pîrvan peoducer) nyerte.

A Fiatal Frankofónok Zsűrije Ludovic Boukherma és Zoran Boukherma Teddy című filmjét díjazta.

(Címlapfotó: Marus Maris)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?