Járvány előtti időkre emlékeztető gálával kezdődött a 20. TIFF

Akárcsak a polgári gátlásokat és a fásult házastársi rutint a spanyol nyitófilm szereplői, úgy rázta le magáról a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) péntek esti megnyitója a tavalyi járványkiadás visszafogott hangulatát.

Megtelt péntek este a Kolozsvár főterén berendezett több mint 1500 férőhelyes nézőtér a TIFF nyitógálájára. Bár a közönség maszkot viselt, a hangulat erősen emlékezetett a járvány előtti, távolságtartás nélküli időkre. Belépéskor nem mértek lázat, és amint elhangzott, a fesztiválon szereplő 165 film mellé közel 900 meghívott is érkezik Kolozsvárra, többek között Indiából, az Amerikai Egyesült Államokból, Mexikóból, de még az idén különösen számos spanyol delegációnak is sikerült Romániába utaznia, mielőtt csütörtökön ismét vörös zónának nyilvánították volna az országot.Legtöbben online váltott, elektronikus jeggyel érkeztek a nyitógálára | A szerző felvételei

Ami mégis emlékeztet a járványra, az a főtéren felállított mobil koronavírus-tesztelő központ és a naponta 12 és 21 óra között működő oltóközpont, ahol péntek este személyesen a romániai oltási kampányt vezető katonaorvos, Valeriu Gheorghiță oltott be néhány jelentkezőt. Oltási igazolványt vagy negatív tesztet egyébként csak a bonchidai Bánffy-kastély udvarán szervezett eseményekre kérnek a fesztivál alatt.

A TIFF arculatát hagyományosan a helyi kultúra valamely elemének „filmesített” változata adja, az idei fesztiválszpotban még a dákok is filmet néznek – pechükre épp Sergiu Nicolaescu egyik opuszának római szereplői köszönnek vissza a vászonról (szikláról), amit meg is dobálnak pattogatott kukoricával. A szpotban a Terra Dacica Aeterna és az Omnis Barbaria hagyományőrző csoportok tagjai szerepeltek, akik péntek este személyesen is fogadták a gálára érkezőket a főtéren, ahol így egymás mellé került a dák farkas és Mátyás király, két olyan szimbólum, amelyek máskor nemigen kerülnek közös kontextusba.

A köszöntőbeszédek többnyire a fesztivál kerek, 20 éves évfordulójára reflektáltak, és láthattunk egy videós összefoglalót is a fesztivál elmúlt két évtizedéről, többek között a kulisszák mögött dolgozó csapatot, amint az akkori, ma már őskorinak tűnő technikával szervezik a fesztivált.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató azoknak a gyerekeknek és fiataloknak ajánlotta a 20. kiadást, akik a filmművészet vagy a médiaipar rajongói, szakértői lettek a két évtized alatt, miután önkéntesként, csapattagként vagy a különböző workshopok résztvevőiként a TIFF-en kóstolhattak bele ebbe a világba. A fesztiválon egyébként idén média- és filmoktatással foglalkozó konferenciát is szerveznek. Giurgiu nem hagyta szó nélkül azt sem, hogy a kulturális minisztériumtól kapott támogatás idén több mint 65 százalékkal csökkent, és megköszönte azoknak a politikusoknak, akiknek köszönhetően végül részben sikerült helyrehozni ezt a helyzetet. „Remélem, hogy a fesztivál 30. kiadásán már nem lesz az az érzésünk, hogy állandóan vizsgáznunk kell a hatóságok előtt” – fogalmazott a fesztiváligazgató.Tudor Giurgiu nyilatkozik a sajtónak a megnyitó előtt

Mihai Chirilov, a fesztivál művészeti igazgatója szerint a spanyol filmes válogatást semmiképpen nem szabad kihagyni idén, hiszen nem volt még ennyire nagy válogatás egyik ország filmművészetéből sem. Kiemelte azt is, hogy egy év járvány után, amelynek a romániai filmgyártás járulékos áldozata volt, a TIFF rekordszámú román filmet vetít, 45-öt, ezzel segítséget nyújtva a hazai filmiparnak. A friss román filmek fő vetítési helyszíne az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) parkja lesz, itt lesznek jelen az alkotók is.

Mihai Chirilov a 20. évforduló alkalmából azokról a művészekről is megemlékezett, akik az évek során megtisztelték jelenlétükkel a fesztivált, többek között a román újhullám nemrég elhunyt „királynőjéről”, Luminița Gheorghiuról.

Emil Boc polgármester megköszönte a TIFF-es csapatnak, hogy hírét viszik Kolozsvárnak a nagyvilágban, és kijelentette: a kultúra az oxigént jelenti a demokrácia számára. „Nem létezik olyan közösség, amelynek az alapja ne az oktatás és a kultúra lenne, a TIFF pedig kiválóan teljesít ezeken a területeken” - fogalmazott.

A szervezők gondoskodtak róla, hogy a show-elemek se maradjanak el a jubileumi nyitógálán: előbb a bukaresti Amadeus zenekar játszott poposított klasszikus zenét filmzenés idézetekkel, majd a – véletlenül – éppen a Corona Events nevet viselő olasz artistacsoport teremtett művészi szempontból nem túl mély, de közösségi oldalakon való megosztásra tökéletesen alkalmas látványt.

Ezután egy spanyol házaspár testi-lelki újjászületésének lehettünk szemtanúi Cesc Gay Szenvedélyes szomszédok (Sentimental) című kamaravígjátékában, amelyet rendhagyó módon 20 településen, többek között székelyföldi helyszíeneken vetítettek párhuzamosan a TIFF születésnapja alkalmából.

Szokatlan látvány volt a teltházas vetítésEgy kiszállított szőnyeggel érkezünk meg Julio és Ana lakásába, és itt is maradunk a film végéig. A szőnyeg Ana számára reprezentációs eszköz a külvilág, azaz a hamarosan vendégségbe érkező szomszédok felé, házassága döcögését jótékonyan elfedő textília, Julio számára feleslegesen kidobott pénz és képmutatás. Juliónak semmi kedve a vendégekhez, főleg, hogy lassan már aludni sem tudnak a Salva és Laura lakásából érkező, féktelen szexuális étvágyról tanúskodó zajoktól. Ana látszólag udvariasságból hívja meg őket, de hamarosan kiderül, hogy sivár, állandó vitatkozással töltött párkapcsolatából nézve nagyon is vonzó a laza és boldognak tűnő szomszéd pár.

A valós időben bemutatott közös este alatt parádés szópárbajoknak lehetünk fültanúi a cinikus Julio, a legkínosabb replikákra is udvariassággal reagáló Ana, a szőnyegben egy szenvedélyes szexparti potenciális helyszínét látó Salva és a bölcs konfliktuskezelőnek mutatkozó Laura között. A felületes csevegésnek induló találkozó végére Julio és Ana a számukra elérhetetlen testi és lelki egyensúlyt tükröző pár hatására már végletes sértéseket vágnak egymás fejéhez, így kérdésessé válik, hogy másnap folytatják-e egyáltalán közös életüket. Bár láttunk már jobbat zárt térben játszódó, színészközpontú filmekből, például az Ernelláék Farkaséknált (r. Hajdu Szabolcs) vagy Az öldöklés istenét (r. Roman Polanski), Cesc Gay saját forgatókönyve alapján rendezett filmje egyrészt a pikáns helyzetkomikumokkal és verbális poénokkal, másrészt az árnyalt színészi játékkal képes arra, hogy egy nyáresti vetítésen másfél órán át fenntartsa a nézői figyelmet. A filmet a TIFF alatt vetítik még vasárnap este 19:30-tól a Mărăști moziban és 20:30-tól a monostori Dacia moziban.

(Címlapfotó: Vlad Cupsa)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?