Élőzenés „mozikoncertekkel” is készül a 20. TIFF

Némafilm-csemegéket és kultfilmeket vetít élőzene-kísérettel a 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelyet július 23. és augusztus 1. között szerveznek meg Kolozsváron. A jegyek már kaphatóak online a nyári mozikoncertekre, hívták fel a figyelmet szerdai közleményükben a szervezők.  

A TIFF egyik hagyományos helyszínén, a bonchidai Bánffy-kastély udvarán szombaton, július 24-én este háromnegyed tízkor Mathieu Kassovitz 1995-ös A gyűlölet (La Haine) című Cannes-ban a legjobb rendező díjával kitüntetett filmjét vetítik, az Asian Dub Foundation dubot, rapcore-t, dancehall és hard ragga-jungle stílusokat, illetve punk-rock hatást ötvöző élő zenei kíséretével. A film három fiatal egy napját követi végig Párizs tüntetésektől és rendőri visszaélésektől nyugtalan külvárosában, a Black Lives Matter mozgalmat kiváltó amerikai tragédiához hasonló esemény után.

Július 26-án este héttől a Diákművelődési Házban lesz a francia Fragments trió koncertje, az együttes Joel és Ethan Coen Fargo című Oscar-díjas, kultikus filmjének havas felvételeit kíséri elektronikus, post-rock elemeleket tartalmazó zenei textúrával.

Szintén a Diákművelődési Házban, július 27-én, kedden este héttől várható az 1911-es Inferno, az olasz filmtörténet első nagyjátékfilmje. A Dante Alighieri nyomán készült restaurált némafilmet az Edison Studio zenéje kíséri.

A 2020-as TIFF-re tervezett, ám a járvány miatt elhalasztott két mozikoncert is helyet kap a nyári kolozsvári fesztiválon: az 1917-es Malombra (r. Carmine Gallone) című némafilmhez két előadó-zeneszerző, a francia Julie Roué és a román Simona Strungaru írt zenét, a filmet pedig a két újragondolt hangsávval egymást követő estéken vetítik a Bánffy-palota udvarán: július 29-én, csütörtökön, illetve 30-án, pénteken este nyolckor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?