Elkíséri új filmjét Kolozsvárra Szabó István

Szabó István filmrendező lesz a 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) díszmeghívottja, jelentették be hétfőn a szervezők. Az augusztus 23. és július 1. között megszervezett rendezvényre érkezik még Guillermo Arriaga forgatókönyvíró, Christian Jeune, a cannes-i filmfesztivál vezetőségi tagja, Katriel Schory izraeli producer, Hajdu Szabolcs, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga és Uberto Pasolini rendezők.

Szabó István Zárójelentés című legfrissebb filmjét kíséri el Kolozsvárra. Az 1981-ben a Mephisto című filmjéért Oscar-díjjal kitüntetett Szabó július 28-án jelen lesz a Győzelem moziban a film vetítésén, illetve július 30-án délután 4-től mesterkurzust tart a BBTE Színház- és Film Karán. A TIFF zárógáláján életműdíjat vesz át, amelyet már a 2018-as TIFF-en bejelentettek.

Mint már beszámoltunk róla, a TIFF hagyományos Magyar Napjának keretében további nyolc magyar film szerepel, köztük a kolozsvári Felméri Cecília első mozifilmje, a Spirál, és Hajdu Szabolcs Kolozsváron forgatott filmje, a Békeidő.

Kolozsvárra érkezik még a TIFF alatt Christos Nikou, az Apples című versenyfilm rendezője, Vadim Perelman (Persian Lessons), Susanna Nicchiarelli (Miss Marx), Uberto Pasolini (Nowhere Special). A spanyol filmeket bemutató szekció meghívottai között ott lesz a San Sebastian-i filmfesztivál válogatója, Roberto Cueto, Agustí Villaronga rendező (The Belly of the Sea), Manuel Arija de la Cuerda (Ultrainnocence), Javier Polo Gandía (The Mistery of the Pink Flamingo) és Guillermo Benet (The Blameless).

A versenyfilmekről döntő zsűri tagja Guillermo Arriaga mexikói forgatókönyvíró, Alejandro González Iñárritu rendszeres munkatársa (Amores perros, 21 Grams, Babel), a Cannes-ban forgatókönyvírói díjat nyert The Three Burials of Melquiades Estrada (r. Tommy Lee Jones) írója. Zsűritársai Katriel Schory, az Izraeli Filmalap ügyvezető igazgatója, Scott Coffey amerikai színész, rendező és producer (Ellie Parker, Adult World, Mulholland Drive), Maria Popistașu színésznő, a Cannes-ba meghívott Întregalde (r. Radu Muntean) főszereplője.

A TIFF idén Kiválóság-díjjal tünteti ki Nae Caranfil rendezőt és életműdíjjal Cezara Dafinescu színésznőt. A román filmipar szereplői közül a TIFF közönsége találkozhat Daniel Sandu rendezővel (Tata mută munții), a Cannes-ban frissen bemutatott Întregalde című film szereplőivel, Alex Bogdannak és Ilona Brezoianuval, Doina Levintza divattervezővel, aki a De ce trag clopotele, Mitică? című filmhez tervezett jelmezeiről mutat be albumot, Florin Piersic Jr.-al (That Was Life, r. David Martín de los Santos), Dan Bordeianuval (Căutătorul de vânt, r. Mihai Sofronea), Octavian Strunilă rendezővel (Perfect necunoscuți) és Mircea Andreescuval (După 40 de zile, r. Andrei Gruzsniczki).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?