Szabó István és Mészáros Márta a 2018-as TIFF kiemelt meghívottjai

Életműdíjjal jutalmazza a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) Szabó István és Mészáros Márta filmrendezők munkásságát. A 2018-as magyar napra erős válogatást és rangos meghívottakat ígérnek a szervezők.

A 80 éves Szabó István, aki 1981-ben a Mephisto című filmjével magyar rendezőként először nyert Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, az idei TIFF 3x3 szekciójának egyik szereplője is.Szinte hat évtizedes filmes karrierje alatt Szabó István több nemzetközi fesztiválon díjazott filmet rendezett. Debütfilmje az 1965-ös Álmodozások kora volt, második filmjével, a Moszkvában és Locarnóban díjazott Apával vált ismertté. A hamis papírokkal bujdosó idegenek egymásra találásáról szóló 1980-as Bizalom a Berlinálé rendezői díját és az első Oscar-jelölést hozta el Szabó Istvánnak. Egy évvel később el is nyerte az Oscart a Mephistóval, a Faust-mítosz ragyogó átértelmezésével. A film megnyitotta az utat a német koprodukciók és a Klaus Maria Brandauerrel való további együttműködés előtt, így készült el 1985-ben a Redl ezredes és 1988-ban a Hanussen. Mindkét filmet Oscarra jelölték.Angol nyelvű filmjei, a Találkozás Vénusszal (Meeting Venus), A napfény íze (Sunshine), a Szembesítés (Taking Sides), a Csodálatos Júlia (Being Julia) és legutóbbi filmje, Az ajtó (The Door) egészítik ki az egyik legnemzetközibb magyar rendező eklektikus pályafutását.

A TIFF Szabó István életművének három csúcsdarabját, az Apát, a Mephistót és a Redl ezredest mutatja be.A filmfesztivál magyar napján lesz Mészáros Márta legújabb filmjének romániai bemutatója, levetítik a szinte nyolcéves rendezői szünet után forgatott Aurora Borealis – Északi fényt. A film olyan témákat vet fel, amelyek egész pályafutása alatt foglalkoztatták a rendezőt: a nő társadalmi helyzete, a gyökerek, a múlt felfedezése és a sztálini rezsim hatása az egyénre. Az 1975-ben Aranymedvével díjazott Örökbefogadás és az 1984-ben a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének nagydíjával jutalmazott Napló gyermekeimnek rendezője szintén életműdíjat vehet át Kolozsváron.A TIFF magyar napjának meghívottai között lesz Szász János is, aki korábban tagja volt a fesztivál nemzetközi zsűrijének, A hentes, a kurva és a félszemű című, vad szerelmi háromszögről szóló új filmjével. A TIFF-en lesz Gárdos Éva Budapest Noir, valamint Bogdán Árpád Genezis című filmjének romániai bemutatója is. A magyar nap programján szerepel még Török Ferenc 1945 című filmje, illetve Politzer Péter Férfikor című alkotása, a magyar nap egyetlen debütfilmje.

„Az utóbbi évek legimpozánsabb magyar delegációját sikerült meghívni a TIFF idei kiadására. Nagyon örülök, hogy itt lesz Szász János, Mészáros Márta, Török Ferenc és Gárdos Éva, azok a rendezők, akik nélkül a magyar film utóbbi évtizedeit nem lehetne elképzelni. A válogatás érdekessége, hogy a hat bemutatott nagyjátékfilm többsége történelmi eseményeket vagy szereplőket mutat be, csak kettő kortárs társadalmi dráma” – hangsúlyozta Zágoni Bálint, a TIFF magyar napjának kurátora.

A magyar nap szervezői a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál mellett a Magyar Nemzeti Filmalap, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a Filmtett Egyesület.

Kapcsolódók

Kimaradt?