Magyar és román játékfilmek is versenyeznek a Transilvania Trófeáért

Összeállt a 20. (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál) TIFF versenyszekciója és zsűrije. A Transilvania Trófeáért 12 első vagy második nagyjátékfilmjénél tartó rendező száll versenybe július 23. és augusztus 1. között. Az alkotások közös témája: a szerelem nehéz, az élet pedig egyik pillanatról a másikra felfordulhat, emeli ki a fesztivál közleménye.

A versenyfilmekről döntő zsűri tagja Guillermo Arriaga mexikói forgatókönyvíró, Alejandro González Iñárritu rendszeres munkatársa (Amores perros, 21 Grams, Babel), a Cannes-ban forgatókönyvírói díjat nyert The Three Burials of Melquiades Estrada (r. Tommy Lee Jones) írója. Zsűritársai Katriel Schory, az Izraeli Filmalap ügyvezető igazgatója, Scott Coffey amerikai színész, rendező és producer (Ellie Parker, Adult World, Mulholland Drive), Maria Popistașu színésznő, a Cannes-ba meghívott Întregalde (r. Radu Muntean) főszereplője.

A 12 versenyfilm egyike Magyarország 2021-es Oscar-nevezése, Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje, amelynek főszereplője Márta, az idegsebész, aki kész feláldozni sikeres karrierjét egy férfiért, aki azt állítja, hogy sohasem látta.Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

A versenyfilmek között két román produkció is szerepel. Eugen Jebeleanu rendezői debütje a Câmp de maci egy fiatal csendőr történetét meséli el, akinek a karrierjét egy másik férfival szövődő kapcsolata veszélyezteti. Bogdan George Apetri Neidentificat című thrillere egy furcsa és bonyolult, a sötétség és az erőszak világába vezető nyomozást követ.Câmp de maci

Szerepel a mezőnyben a Berlinalén FIPRESCI-díjat nyert What Do We See When We Look at the Sky (r. Alexandre Koberidze) grúz-német dráma, amely egy kis grúz falu díszletei közt meséli el egy elátkozott szerelem történetét.

Az orosz Philipp Yuryev rendezői debütje azt mutatja meg, ahogy a tundrák elszigetelt közösségeibe behatol az internet, és vele együtt az új világ: a The Whaler Boy főszereplője kalandos utazásra indul, remélve, hogy megtalálja a lányt, akibe az interneten beleszeretett. The Flood Won't Come a címe a litvánversenyfilmnek, Marat Sargsyan első filmjének főszereplője egy híres tábornok, aki más országok fegyveres konfliktusaiban volt érintett, de később vissza kell térnie a harcmezőre, ezúttal a saját hazájában.The Whaler Boy

A mezőny része lesz a görög Christos Nikou Apples című filmje is, amelyet még terv formájában a Transilvania Pitch Stop fórumon mutattak be az alkotók, producerként pedig Cate Blanchett társult hozzá. A disztópia egy olyan világban játszódik, amelyben egy agresszíven terjedő vírus az emlékezet teljes elvesztését okozza, de a témaválasztás csak véletlenszerűen esik egybe a koronvírus-járvánnyal, akárcsak a brazil  Iuli Gerbase The Pink Cloud című filmje esetében, amelyet a Sundance fesztiválon mutattak be, és amelyben egy egyéjszakás kalandnak induló találkozás hosszú együttéléssé alakul két ismeretlen számára, akik egy életveszélyes természeti jelenség elől szigetelődnek el.

A versenyfilmek között van indiai is, P.S. Vinothraj Rotterdamban díjazott Pebbles című filmje, amelyben egy impulzív férfi mezítláb indul a felesége keresésére. A spanyol David Martín de los Santos a That Was Life című filmmel mutatkozik be, amely két különböző generációhoz tartozó nő váratlan érzelmi kapcsolódást él meg.

A portugál The Last Bath (r. David Bonneville) című filmben egy jövendőbeli apácának örökbe kell fogadnia kamasz unokaöccsét, és megpróbálja megtalálni az egyensúlyt vallásos elhivatottsága, illetve a családi kötelezettségei között. A fennvalóval való kapcsolatot boncolgatja a lengyel Daria Woszek Marygoround című fekete komédiája is, amelyben egy nő hitét a változó kor teszi próbára.

Bérletek, illetve a TIFF különleges eseményeire szóló jegyek már válthatóak a tiff.eventbook.ro oldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?