Francia filmekkel kapcsolódhatunk ki júliusban több erdélyi városban

Július 1. és 11. között 12 romániai városban szervezik meg a Francia Filmek Fesztiválját. A romániai Francia Intézet és partnerei 25. alkalommal szervezik meg a szemlét, amely a mozi- és szabadtéri vetítések mellett most először online is hozzáférhetővé tesz filmeket, olvasható az intézet honlapján.

A 25. évforduló alkalmából öt szekcióban összesen 25 kortárs francia filmet hoznak el a szervezők Bukarestbe, ebből pedig válogatás látható Aradon, Brassóban, Brăilán, Iași-ban, Konstancán, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyszebenben, Sepsiszentgyörgyön, Suceaván, Temesváron.

A hagyományos Panorama szekcióban a közelmúlt francia fesztivál- és közönségsikereit mutatják be, köztük a César-díjakon taroló Adieu les cons (r. Albert Dupontel) című vígjátékot, François Ozon Eté 85 és Maïwenn ADN című filmdrámáját is.

A fiatal tehetségek nagyjátékfilmes versenyében öt elsőfilm indul a közönségdíjért. Ezeket a filmeket az Eventbook platformon, online is meg lehet nézni július 5. és 9. között, az alkotókkal pedig a bukaresti vetítések utáni időpontban virtuális közönségtalálkozót is szerveznek. A nagyjátékfilmes debütök mellett öt fiatal alkotó rövidfilmjei is láthatóak lesznek a fesztivál keretében, a mezőny díjazottja pedig részt vehet a romániai Francia Intézet rezidensprogramjában.

A fesztivál öt romániai filmes alkotót kért fel arra, hogy nevezzen meg egy-egy számára meghatározó francia filmet. Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu és Cristi Puiu kedvenceit vetítik a Carte Blanche szekció keretében.

Emellett online elérhető lesz egy 5 filmes válogatás a Francia Filmek Fesztiválján korábban szereplő olyan alkotásokból, amelyeknek rendezője azóta elismert lett.

A fesztivál részletes programja itt elérhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?