Kolozsvári rendező magyar-román koprodukcióban készülő politikai esszéfilmjéről cikkez a Variety

A kutyatenyésztés meglepően összetett világán keresztül a nagypolitikáról forgat humoros dokumentum esszéfilmet Lakatos Róbert kolozsvári rendező. A Variety a Szaloniki Dokumentumfilm Fesztiválon szólaltatta meg a román-magyar koprodukció alkotóit.

A Ki kutyája vagyok én? egy olyan világ politikájáról szól, amelyben a polgárok a kutyák, a politikusok a tenyésztők, a legmagasabb nemzetközi fórum pedig a Nemzetközi Kinológiai Szövetség. A film a magyarországi Other Films (Balogh Rita producer) és a romániai microFILM (Ada és Alecu Solomon producerek) gyártásában készül. Utóbbi két Arany Medve-díjas film, Radu Jude Babardeală cu bucluc sau porno balamuc című filmjének és Călin Peter Netzer Poziția copilului című filmjének a gyártója, emlékeztet az amerikai szaklap.

Lakatos Róbert a Variety-nek elmondta, akkor találkozott a kutyatenyésztés összetett szabályaival, amikor saját kutyájának szeretett volna fajtiszta utódokat, és foktozatosan rájött, hogy a kutyatenyésztés politikájában az emberi politika tükröződik. A rendező szerint a kutyatársadalomban megtalálható az emberi társadalom minden problémája: a nacionalizmus, a rasszimus, az idegengyűlölet, a kizsákmányolás, a migrációs problémák, a kisebbségek problémái.Fotó forrása: Other Films

Ada és Alecu Solomon producerek szerint nem véletlen, hogy a Ki kutyája vagyok én? román-magyar koprodukcióban készül el, mint mondták, ez hiánypótló együttműködés, miután a régió még mindig leragadt a sovén mentalitásnál. A film vicces, meglepő és önirónikus módon mutatja be, hogy hogyan vetítjük rá az identitásproblémáinkat a házikedvenceinkre, fogalmaztak a producerek, akik szerint a világ konfliktusait az identitás elvesztésétől való félelem váltja ki, a film pedig ennek a tisztaságért való küzdelemnek az abszurditását mutatja meg. Miközben megnevettet, arra késztet, hogy szembesüljünk vele, saját identitásunk nem „fajtiszta”.

Balogh Rita producer elmondta, fontosnak tartja a hidak építésék és a többszempontú megközelítéseket, éppen azért, mert manapság a vélemény már önmagában provokációt jelent, sokan annyira belebonyolódtak egyik vagy másik ideológiába, hogy elfelejtik, a másik oldalon is csak emberek vannak. Hozzátette, égető szükség van olyan hozzáférhető és élvezhető dokumentumfilmekre, amelyek komoly témákat vetnek fel.

Lakatos Róbert Bahrtalo! című dokumentumfilmje 2008-ban Europa Cinemas Labelt nyert Karlovy Varyban. A rendező a Sapientia EMTE Fotóművészet, filmművészet, média szakának tanszékvezető-helyettese.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?