Új helyszínekkel bővül a szerdán kezdődő Filmszereda

A játékfilmek mellett dokumentumfilmekkel, művészfilmekkel és gyerekeknek szóló alkotásokkal is várja a mozi szerelmeseit a szerdán rajtoló Filmszereda. A fesztivál öt napja alatt 17 alkotást nézhetnek meg az érdeklődők, emellett számos kísérőprogrammal is készülnek a szervezők.

A korábban megszokott őszi időpont helyett június utolsó napjaiban szervezik meg idén ötödik alkalommal a Filmszeredát, a csíkszeredaiak kedvelt mozis programját. Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere elmondta: elsősorban a szabadtéri programok miatt gondolták úgy, hogy kedvezőbb a nyári, meleg időjárásban megrendezni a fesztivált. Az elöljáró beszámolt arról is, hogy várhatóan a pénteki önkormányzati ülésen döntenek arról, hogy a város tulajdonában álló Csíki Mozi működtetését átadják a Pro Cultura Siculi fejlesztési társulásnak. Korodi Attila szerint ezzel a lépéssel meg fog oldódni, hogy a város mozijában rendszeresek legyenek a filmvetítések a jövőben.

Ezzel kapcsolatosan Sógor Enikő, Csíkszereda kultúráért felelős alpolgármestere kiemelte: azt szeretnék, hogy hosszú távon működő, legalább havi rendszerességgel filmeket vetítő mozija legyen a városnak. A városveztő szerint a mozizás „tükröt tart, rádöbbent dolgokra és tanít”, ezért kiemelten fontos, hogy sokan jussanak el a filmnézés élményéhez ezen a módon. Sógor Enikő szerint a Filmszereda 2021-ben is megmarad „pici” fesztiválnak azzal a potenciállal, hogy nagy fesztivállá nőheti ki magát a következő években.

Mint megtudtuk: az eddig megszokott helyszíneken (Mikó-vár, Csíki Mozi) kívül ezúttal szeretnék közelebb vinni a vetítéseket a városlakókhoz. Ennek érdekében két másik helyszínen is lesznek vetítések, a Temesvári sugárúton található nagy füves térségen, illetve a Pacsirta sétány sportpályáján várják majd az érdeklődőket. A külső helyszíneken ingyenes lesz a filmvetítés, azonban a járványügyi szabályok betartása érdekében karszalagok kiosztásával ellenőrzik a résztvevők létszámát és ennek megfelelő mennyiségű ülőhelyet alakítanak ki. Sógor Enikő megjegyezte, hogy akár a tömbházakból is bekapcsolódhat a filmnézésbe a lakosság.

A fesztivál 5 napja alatt 17 alkotást nézhetnek meg az érdeklődők, a programot koncertek, közönségtalálkozók fogják kiegészíteni. Minderről Mihály László programszervező számolt be. „Érdekes felhozatal lesz. Az elmúlt év különleges időszakában kevesebb alkotás született” – emelte ki a szervező. A filmeket a kolozsvári Filmtett Egyesület ajánlásai alapján állították össze, a játékfilmek mellett helyet kaptak dokumentumfilmek és gyermekeknek szóló alkotások, valamint egy premier előtti vetítés is. A Becsúszó szerelem című magyar vígjátékot ugyanis csupán július 15-e után láthatják a magyarországi mozilátogatók.

A programokat egy szakmai megbeszélés is kiegészíti, pénteken erdélyi filmesek fognak beszélgetni arról, hogy hogyan jelenik meg Székelyföld a magyar filmművészetben. Újdonság még, hogy a délutáni vetítések alatt a szervezők gyermekfoglalkozásokat tartanak, ahol a szülők otthagyhatják a gyerekeiket, miközben megnéznek egy-egy filmet – monda el Mihály László.

A fesztivál programja megtalálható az esemény honlapján és Facebook-oldalán. Jegyek a bilete.ro oldalon keresztül kaphatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?