Magyar és román filmes szakemberekkel bővült az amerikai filmakadémia

Magyar és román filmes szakemberekkel bővült az Amerikai Filmtudományi és Filmművészeti Akadémia (AMPAS), amely idén a szokásosnál jóval kevesebb, összesen 395 új tagot vesz fel soraiba.

Rév Marcell, a Fehér isten, a Jupiter holdja, az Eufória és a Malcolm és Marie Sára Sándor-díjas operatőre az operatőrök, Bucsi Réka, akinek többszörösen díjazott Symphony no. 42 című alkotása felkerült az Oscar-díj tízes szűkített listájára is, a rövidfilmes és animációs alkotók szekciójába kapott meghívást.

Alexander Nanau, az Európai Filmdíjas és két ketegóriában Oscar-díjra jelölt colectiv rendezője a rendezők és a dokumentumfilmesek szekciójába is meghívást kapott, el kell döntenie, hogy melyik kategóriához szeretne tartozni. Anca Damian, a Crulic és a Marona csodálatos kalandjai című filmek rendezője az animációsok szekciójába, Domnica Cîrciumaru (God’s Own Country, Charlie Countryman) a castingigazgatók szekciójába, Dana Bunescu (4 hónap, 3 hét és 2 nap, Ana, mon amour, colectiv, Babardeala cu bucluc sau porno balamuc) a vágók szekciójába nyert felvételt.

Az Oscar-díjat is odaítélő AMPAS már korábban bejelentette, hogy idén a szokásos évi 800-900-hoz képest a felére csökkenti az új tagok számát, mivel a korábbi, évenként 10 százalékos tagságbővítés megterhelte forrásait.

A filmakadémia közleménye szerint az idei 395 meghívott filmes szakember 46 százaléka nő, 39 százaléka valamelyik alulreprezentált etnikai vagy faji kisebbséghez tartozik, és 53 százaléka a nemzetközi filmes életből érkezik 49 országot képviselve. Az új tagok között 89 Oscar-jelölt van, közülük 25 el is nyerte a díjat.

(Címlapfotó: Wikimedia Commons)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT


    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?