Szexuális bántalmazás miatt két híres tagját zárta ki az amerikai filmakadémia

Kizárta tagjai közül Bill Cosby Golden Globe-díjas komikust és Roman Polanski Oscar-díjas rendezőt az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Az intézmény vezetősége kedden döntött erről.

Bill Cosby-t nemrég szexuális erőszakért ítélték el, Roman Polanski ellen pedig 1978 óta van érvényben elfogatóparancs Amerikában, mivel akkor elszökött az országból, mielőtt ítéletet hirdettek volna abban az eljárásban, amely egy 13 éves lány megerőszakolása ügyében indult ellene.A filmakadémia közleménye szerint Bill Cosby és Roman Polanski viselkedése nem egyezik az akadémia értékrendjével és erkölcsi normáival.

Polanski ügyvédje, Harland Braun szerint a filmrendező nem kapott lehetőséget a filmakadémiától, hogy tisztázza magát, ez pedig ellenkezik az intézmény új viselkedési szabályzata által előírt fegyelmi eljárással. A szabályzat viszont arról is rendelkezik, hogy a vezetőtanács az új fegyelmi eljárás követése nélkül is dönthet, írja a Variety.

Harvey Weinstein producert 2017-ben zárták ki az akadémia soraiból, miután a New Yorker és a New York Times felgöngyölítette szexuális zaklatási ügyeit.

Kapcsolódók

Kimaradt?