#MeToo a Berlinálén: 23 ezren kérték, mégsem lett fekete szőnyeg

Udvariasan visszautasította Dieter Kosslick, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója a Change.org 23 ezer aláírást gyűjtő petícióját, így nem fekete, hanem a hagyományos vörös szőnyegen vonultak fel a sztárok. Viszont sokan feketébe öltöztek.

Csütörtökön, Wes Anderson Kutyák szigete (Isle of Dogs) című filmjével kezdődött a Berlinálé. 23 ezer aláíró kérte a fesztivál szervezőitől, hogy vörös szőnyeg helyett feketével fogadják a bemutatóra érkező vendégeket, ezzel támogatva a #MeToo-mozgalmat.Dieter Kosslick fesztiváligazgató, aki egyébként 2019 májusában nyugdíjba vonul, azt mondta, hogy a szőnyegnél mélyebbre menne a #MeToo-diskurzusban, illetve a fekete szőnyeg nem az az út, amelyet a Berlinálé választott. A Claudia Eisinger német színésznő kezdeményezte petícióval kapcsolatban még azt is nyilatkozta a fesztiváligazgató, hogy a szervezők tudatos döntése, hogy nem szimbólumokkal politizálnak.

Bár nem tudni, hogy mennyire volt válasz a januári Golden Globe-gálán résztvevő sztárok fekete ruhájára, a Kutyák szigete bemutatóján az alkotók nagy része, és a fesztiváligazgató is feketében volt. Ugyancsak feketében érkezett Anna Brüggemann színésznő, aki korábban a dress code és a nemi szerepek ellen tiltakozva bejelentette, hogy az idei gálára tornacipőben megy.A 68. Berlinálén egyébként két panelbeszélgetés is foglalkozik a filmipar forró témáival, a nők és férfiak közötti bérszakadékkal (Closing the Gap. A Seminar With Creatives and Financiers on How to Take Action Towards 50/50 by 2020) és a szexuális zaklatással (Culture Wants Change — A Conversation on Sexual Harassment in Film, Television and Theatre).

Amint arról korábban az MTI tudósított, a fesztivál több filmet utasított el azért, mert kiderült, hogy az alkotók között vannak szexuális zaklatási ügyekben érintett filmesek.

Magyar szempontból a hétvége fontos

A fesztivál feburár 25-ig tart. Magyar szempontból a hétvége a legfontosabb: szombaton mutatják be Bucsi Réka Solar Walk című animációs filmjét a rövidfilmes szekcióban, vasárnap pedig Bogdán Árpád Genezis című munkáját a szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama szekcióban. Ugyancsak szombaton mutatkozik be Tenki Réka, a budapesti Örkény Színház társulatának tagja a fesztivál Shooting Stars című programjában.

Ugyanakkor először versenyez a Berlinálén román filmrendezőnő: Adina Pintilie Nu mă atinge-mă című filmjét válogatták be. Corneliu Porumboiu Fotbal Infinit című dokumentumfilmje a Forum szekcióban szerepel, a bevándorlók problémáját tematizáló Lemonade, Ioana Uricaru filmje pedig a szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama-szekcióba kapott meghívást.

Kapcsolódók

Kimaradt?