Elhunyt Luminiţa Gheorghiu színésznő

71 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Luminiţa Gheorghiu színésznő, aki többek között az 1987-es Moromeţii, a Lăzărescu úr halála (Moartea Domnului Lăzărescu), a Dombokon túl (După dealuri) című filmekben játszott, írja a News.ro.

Luminiţa Gheorghiu 1949. szeptember 1-jén született, a Színház és Filmművészeti Intézet diplomásaként a botoşani-i Mihai Eminescu Színház társulatába került, majd 1975-ben a Piatra Neamţ-i Ifjúsági Színházhoz igazolt, ezt követően, 1976-tól 2003-ig a bukaresti Bulandra színpadán játszott.

Több mint 30 éves filmszínészi karrierjét Stere Gulea Moromeţii című filmjében kezdte, Catrina szerepében. A nemzetközi sikert Cristi Puiu Lăzărescu úr halála (Moartea Domnului Lăzărescu) című 2005-ös filmje hozta el számára, Mioara Avram asszisztensnő szerepéért a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége a legjobb mellékszereplőnek járó díjjal tüntette ki.

Luminiţa Gheorghiu játszott továbbá az Aurora, a Dombokon túl (După dealuri), Egy komcsi nyanya vagyok (Sunt o babă comunistă), az Anyai szív (Poziţia copilului), az Aferim! című filmekben is.

(Címlapfotó: Nicu Cherciu/TIFF)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?