Meghalt Michael Collins, az Apollo-11 egyik űrhajósa

90 évesen rákban elhunyt szerdán Michael Collins űrhajós, az első sikeres holdra szállás egyik résztvevője, írja a család közlésére hivatkozva a BBC.          

Az Apollo-11 űrmisszió egyik tagjaként Collins a Hold körüli pályán keringett, amíg társai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin megtették az emberiség első lépéseit a felszínen. A 91 éves Aldrin maradt az expedíció egyetlen élő tagja.forrás: Wikipedia

Az 1969-es holdra szállás kapcsán Neil Armstrong és Buzz Aldrin vált híresebbé, pedig az expedíció sikerében, a Holdhoz való eljutásban Michael Collins is elengedhetetlen szerepet játszott.  

Collins, miután a NASA-tól távozott, rövid ideig politikai pályán mozgott, majd Floridába vonult vissza, ahol festéssel és írással foglalkozott.

Az Apollo-11 az Apollo-program ötödik űrutazókkal végrehajtott repülése volt, az első kísérlet a holdra szállásra, amely egyben az első sikeres holdra szállás is lett. A holdprogram fő célkitűzése 1969. július 20-án teljesült, amikor Neil Armstrong és Buzz Aldrin sima leszállást teljesítettek a Mare Tranquillitatison (Nyugalom Tengerén), a Hold innenső oldalának egyik lávasíkságán. Később 2 óra 31 perc 40 másodperces időtartamú holdsétát tett a két űrhajós, amelyen 21,55 kg holdkőzet- és holdpormintát gyűjtöttek. 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?