Meghalt Rodion Roșca, a román elektronikus zene magyar atyja

Türelemmel viselt súlyos betegség után elhunyt Rodion Roșca kolozsvári zenész, a „román elektronikus zene atyja”, jelentette be Facebook-oldalán a lánya a Monitorul de Cluj szerint.

Rodion Roșca 2016-ban, az Electric Castle fesztiválon tartott koncerten a rajongóinak is bejelentette, hogy súlyosan beteg, és az lehet az utolsó fellépése. A kolozsvári lap szerint hepatitis B és C fertőzése, valamint előrehaladott cirózisa volt.

Az 1953-ban Kolozsváron született zenész anyja magyar, apja román volt. 1975-ben alapította meg zenekarát a Rodion G. A.-t, amellyel elektronikus zene és progresszív rock keverékét játszották, az akkori felhozatalhoz képest teljesen egyedi hangzást létrehozva. Rodion a ’80-as években elsőként használta Romániában a „sampling” módszerét, dalait saját készítésű eszközeivel vette fel, nem stúdiókörülmények között.

A ’80-as évek népszerűsége után a zeneipar évtizedekre megfeledkezett róla, amíg az elfelejtett tehetségek felkutatásával foglalkozó bukaresti Future Nuggets csapat újra fel nem fedezte 2011-ben. Azután Rodion több koncerten fellépett, többek között a TIFF és az Electric Castle keretében, és dalai lemezeken jelentek meg.

Több televíziós riport és dokumentumfilm készült róla, az egyiket az Index.hu munkatársai készítették, akik a Kolozs megyei Nagyesküllőn levő tanyáján keresték fel:

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?