A Bagossy Brothers Company is feldolgozott egy Beatrice-dalt Nagy Feró születésnapjára

A gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company is szerepel azon a titokban készített dupla tribute-albumon, amellyel pályatársai lepték meg Nagy Ferót, a Beatrice énekes, szövegíró, zeneszerző frontemberét 75. születésnapja alkalmából. A „Feró 75 – Ahogy Ti zenéltek…” című meglepetés-kiadványon a magyar könnyűzenei élet több tucat előadója tiszteleg a szülei révén erdélyi származású énekes előadói és szerzői munkássága előtt.

A hosszú ideig önálló nagylemez nélküli Beatrice zenekar első, 1988-ban kiadott dupla-albumának utolsó száma a Nagy Feró – Hirleman Bertalan szerzőpáros által jegyzett Mostanában.  Ennek feldolgozásával került fel az együttes vezetőjének születésnapi meglepetés CD-jére a Bagossy Brothers Company.

A feldolgozás-lemezen való szereplésre az ünnepelt fia, Nagy Hunor Attila, a Beatrice mostani dobosa kérte fel a zenekart – mondta el a Maszol érdeklődésére Tatár Attila, a székelyföldi zenekar gitárosa. „Mivel ismerték egymást, így egész egyszerűen megkérte Szilárdot (Bartis Szilárd, szerk. megj.), hogy kérdezze meg a bandát, lenne-e kedvünk részt venni ezen a jubileumi lemezen” – elevenítette fel Attila. A felkérés nyomán az együttes gitáros-énekese, Bagossy Norbert egy hetet kért, és végighallgatta a Beatrice teljes repertoárját. Hamar felmerült egy-két ötlet mielőtt végül a Mostanában mellett döntöttek. „Úgy gondoltuk, ez a dal hangzásában olyan, amire el tudunk képzelni egy Bagossy-feldolgozást, ebből lehet valami, amit magunkénak is érezhetünk, és a szöveg sem volt idegen tőlünk” – mesélte a zenész. Attila érdekességként megemlítette, hogy számára személyes emlékeket is felidézett a dal, hiszen ez a lemez volt az első, amelyhez annak idején, kazettán hozzájutott, és nagyon sokat hallgatta.

Gitározni mínusz 27 fokban

A Beatricével, illetve Nagy Feróval az erdélyi zenekar tagjai nem sok alkalommal találkoztak. Leginkább Bagossy Norbertnek lehetnek személyes élményei a 75 éves rocklegendáról, hiszen az X-Faktorban Feró is zsűritag volt, amikor Norbi szerepelt a tehetségkutató műsorban. „Volt még egy nagyon emlékezetes koncertünk, amikor Feró is fellépett szólóban előttünk. Ez egy szilveszteri fellépés volt Sepsiszentgyörgyön, amikor mínusz 27 fokban zenéltünk Feró után másfél órát. Ő akkor csak énekelt és irigyeltük, mert megtehette ezt kesztyűben, nekünk pedig gitározni is kellett és nem volt ilyen lehetőségünk. Otthagyta nekünk a kis üveg konyakjának a maradékát, amit el is fogyasztottunk” – idézte fel Attila nevetve.

Nem ez az első alkalom, hogy a Bagossy Brothers Company mások dalát játssza. Ezek a feldolgozások mindig valamilyen felkérésre jöttek létre, vagy egy-egy műsor kötelező elemei voltak – tudtuk meg. „Az első ilyen alkalom az MR2 akusztik műsorában való szerepléskor adódott, ahol kérték, hogy mindenképpen játsszunk egy kortárs feldolgozást. Sokáig agyaltunk, hogy mi legyen, végül a 30Y egyik dalát, az Ahogy elképzeltem címűt dolgoztuk fel” – mondta el Attila. A következő hasonló alkalom akkor volt, amikor a MÜPA-ban játszották az első Akusztik Szimfonik koncertjüket, és Kollár-Klemencz László Iszom a bort dalát dolgozták át.  Szerepeltek más hasonló kiadványon is, a Magna Cum Laude jubileumi lemezére is készítettek egy átdolgozást – sorolta Attila.

Egy éjszaka alatt megszületett a dal

A gitáros elárult egy érdekes történetet a Mostanában feldolgozásának megszületéséről. „Éppen legújabb lemezünket vettük fel a stúdióban. Végeztünk az aznapi felvételekkel este 10 körül és nem akartunk anélkül hazamenni, hogy ne beszéljük át, másnap milyen irányba induljunk el ezzel a dallal. Egy kis szünet közben Laci (Bagossy László, szerk. megj.) mondta, hogy ő kicsit bezárkózik a lehallgatóba, mert van valami ötlete. Gyorsan csinált egy mintát, megmutatta és annyira fellelkesültünk, hogy gyorsan megittunk egy-két üveg bort és hajnali 5-ig felvettük az egész dalt. Olyan jó élmény volt, mint a filmekben! A vokálokon és a főéneken kívül felvettük az egész zenei alapot” – osztotta meg a zenész.

Az erdélyi zenekar dalait is többen átdolgozták már az évek során. Rákérdeztünk arra is, hogy mit várnának el azoktól az előadóktól, akik Bagossy Brothers Company dalok feldolgozásába vágják a fejszéjüket. „Nincsenek elvárásaink. Azt mindig szeretjük és örülünk neki, ha van benne valami érdekesség, kreativitás, ami egyedivé teszi azt a feldolgozást, és nem csupán  a hangszeres játék a lényeg, hanem legyen valami olyan csavar benne, ami nekünk nagyon tetszik” – mondta Attila. Kiemelte a Song Factory Budapest kórusának átdolgozását, akik az Olyan Ő dalt adták elő egyedi stílusban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?