Mentális egészségről, szexuális zaklatásról szóló román filmek nyertek Szebenben

Vasárnap véget ért a szeptember 5-én elkezdődött nagyszebeni Astra Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál offline kiadása. A nyolc napos rendezvény utolsó napján, vasárnap adták át a díjakat.

Andra Tarara Noi împotriva noastră című, mentális egészségről szóló filmje kapta a hazai filmek versenyének fődíját a nagyszebeni Astra Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon. Ugyanebben a szekcióban a besszarábiai Olga Lucovnicova kapta a legjobb rendező díját a belga-magyar-portugál koprodukcióban készült, gyerekkori szexuális abúzusról szóló Nanu Tudor című filmjéért. A film korábban Arany Medve-díjat is nyert. A román filmek közül dicséretet kapott Oana Giurgiu második világháborús alkalmi kémekről szóló Spioni de ocazie című filmje. A filmekről háromtagú zsűri döntött: Dimitris Kerkones, a Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál programigazgatója, Felméri Cecília filmrendező, a Sapientia EMTE kolozsvári karának oktatója és Costi Rogozanu író, újságíró.

Dokumentumfilm feltörekvő hangjai nevű debütfilmes válogatás fődíjasa egy Burkina Faso-i dokumentumfilm, Moumouni Sanou Garderie Nocturne című filmje, amelynek főszereplői prostituáltak, valamint a gyerekeikre éjszakánként felügyelő nő.

A közép- és kelet-európai filmek szekciójában a cseh Martin Páv Wolves at the Borders című filmje nyert. A csehországi Broumov régióban elszaporodnak a farkasok, és az erdélyi medve-problémához nagyon hasonló kérdéseket vetnek fel.

Román film, Lidia Ilie Senza Latte című alkotása nyerte a DocSchool szekció fődíját. A dokumentumfilm egy 83 éves vidéki asszony tekintetén keresztül mutatja be az Olaszországba kivándorló romániai vendégmunkások helyzetét.

A díjazottak teljes listája itt olvasható. Szeptember 19-én 23:59-ig az Astra válogatásának 43 filmje – köztük díjazott alkotások – elérhető online, a fesztivál honlapján szereplő útmutatás szerint.

(Címlapfotó: az Astra Nemzetközi Filmfesztivál Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?