Erdélyi filmesek is versenyeznek a nagyszebeni Astra Filmfesztiválon

Vasárnap kezdődött és jövő vasárnapig tart a nagyszebeni Astra Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál, amelyen ebben az évben két erdélyi magyar alkotó filmje versenyez.

Mint írtuk, a fesztivál nyolc napja alatt, szeptember 5. és 12. között 71 filmet vetítenek 33 országból. A rendezvény 28. kiadása szabadtéren, mozitermekben és online zajlik.

A versenyszekciók közül kettőben szerepel erdélyi magyar film. A Dokumentumfilm feltörekvő hangjai nevű debütfilmes válogatásba került be a székelykeresztúri László Barna Isteni kéz című dokumentumfilmje, amely a Szászcsávási Zenekar Parkinson-kórral küzdő brácsásáról, Csángálóról szól. A romániai dokumentumfilmek mezőnyében szerepel Maksay Ágnes Szefket rejtély című filmje, amely a kolozsvári születésű Széfeddin Szefket Tibor nemzetközi filmes karrierjét követi végig. A Szefket rejtély egyébként az Astra online válogatásának is része, a mozivetítések mellett szeptember 19-ig a világhálón is látható 15 lejes jegyárért.

Az Astra Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál idén többek között a környezetvédelemre összpontosít. Az Astra Múzeumban megszervezett vasárnapi szabadtéri megnyitón több helyet plüssmedvék foglaltak el, a szervezők ezzel igyekeztek jelezni, hogy mindenki felelős azért, hogy a Föld állapota napról napra romlik. Mint közleményükben jelezték: „Emberek és medvék, mindannyian ugyanazon a bolygón élünk. Az Astra filmfesztiválra érkező medvék jelzik, hogy a probléma mindannyiunké, nem csak a politikai pártoké, az intézményeké vagy a környezetvédelmi aktivistáké.”Fotó: az Astra filmfesztivál Facebook-oldala

Szintén a környezetvédelem jegyében azok, akik biciklivel érkeznek a vetítésekre, ketten mehetnek be egy jegy áráért, közölték a szervezők.

Az Astra filmfesztivál programja itt olvasható

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT



Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?