Kortárs dokumentumfilmek a fotelből: online zajlik a nagyszebeni Astra filmfesztivál

Október 25-én éjfélig friss és korábbi dokumentumfilmek érhetőek el a nagyszebeni Astra Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál honlapján.

Miután szeptember 4. és 13. között megszervezték a filmfesztivál szabadtéri kiadását, október 16-tól online folytatják a szervezők. Egy filmet 10 lejért lehet megnézni, egy teljes szekcióra 50 lejért lehet bérletet váltani, az összes filmhez hozzáférést biztosító bérlet pedig 100 lejbe kerül. A jegyeket itt vagy a filmek adatlapján lehet megvásárolni, a kínálat itt érhető el. A filmekhez román felirat, a román filmekhez pedig angol felirat biztosított.  

A program négy szekcióra oszlik: a három versenyszekció közül az egyik – „A dokumentumfilm feltörekvő hangjai” – 10 friss európai filmet tartalmaz, a kelet-közép-európai szekció szintén 10 alkotást vonultat fel, a romániai verseny 11 filmet, emellett az AFF Memorabilia szekcióban a korábbi években bemutatott emlékezetes dokumentumfilmek közül mutatnak be 11-et.

Látható többek között Bak Zsuzsanna és Szőcs Petra Rend a lelke című magyar dokumentumfilmje a ciszterci nővérek Regina Mundi közösségéről, amely Gemma nővér vezetése alatt az 1950-es évek üldöztetései idején is tovább működött, Oláh Judit Visszatérés Epipóba című filmje az 1980-as évek végén rendkívül népszerű nyári táborról, amelynek vezetője bűvkörébe vonta a gyerekeket, akikre a szerepjátékban titkos nyelv, mágia és varázslat várt, ám a játékokat megalázás és zaklatás árnyékolta be vagy Jonathan Hunter Szabad egyetem című filmje a budapesti CEU polgárainak démonizálásáról, az egyetem Magyarországról való elüldözéséről, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak jelenleg is zajló, autonómiáért folytatott harca miatt is aktuális. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?