Varsóban díjazták Felméri Cecília kolozsvári rendező filmjét

A zsűri különdíját nyerte a 36. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon a kolozsvári Felméri Cecília Spirál című magyar-román koprodukcióban készült első nagyjátékfilmje szombat este.

A tóparti thriller világpremierje a lengyel fesztivál első és második filmeket bemutató versenyprogramjában volt, a háromtagú zsűri – a lengyel Małgorzata Imielska, a román Dan Chişu és az ukrán-lengyel Timur Jascsenko – pedig különdíjjal jutalmazta.Az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna főszereplésével készült alkotás egy férfi és két nő különös háromszög-történetét mutatja be. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiára hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. A film lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

A nemzetközi versenyprogram zsűrije Bogdan George Apetri Neidentificat című filmjének két színészét, Bogdan Farcașt és Dragoș Dumitrut részesítette különdíjban, Horvát Lili filmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre pedig a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) legjobb kelet-európai debütnek járó díját érdemelte ki. A díjazottak teljes listája itt olvasható.

A fesztivál nemzetközi versenyprogramjának fődíjasa a Farkhat Sharipov által rendezett 18 Kilohertz című kazah film lett, a legjobb rendezőnek járó díjat pedig Martin Šulík vitte el a Muž se zaječíma ušima című cseh-szlovák koprodukcióval.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?