Az utasítás ellenére nem távoznak a diákok az SZFE épületeiből

Elutasították a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az intézmény kiürítéséről szóló rendelkezést, és nem távoztak pénteken megszabott határidőig az épületeiből és kollégiumaiból.

Ezt a diákok képviselői egy esti sajtótájékoztatón jelentették be. Arra reagáltak, hogy Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja péntek reggel elrendelte: hat óráig az egyetem létesítményeit valamennyi egyetemi polgárnak el kell hagynia, mert előrehozták az őszi szünetet, hogy karbantartást és fertőtlenítést végezhessenek.

A Telex beszámolója szerint a sajtótájékoztatón a hallgatók közölték: az őszi szünetet az eredeti rend szerint, azaz október 26 és 28. között fogják megtartani. Nincs olyan objektív indok szerintük, ami az egyetem kiürítését járványügyileg alátámasztaná, a magyar hatóságok legutóbbi ajánlása szerint nem kell áttérni digitális oktatásra. A kancellár rendeletének pusztán politikai célja van a hallgatók szerint, hogy elhallgattassa a tiltakozást.

 

Szarka Gábor pénteken az egyetem kiüríttetéséről szóló hírekre reagálva hangsúlyozta: nem kiürítésről, hanem az őszi szünet előrehozásáról van szó. Úgy gondolja, hogy a helyzet megérett erre, miután az intézményben semmilyen vezető nincs, aki a folyamatokat ellenőrizze, döntéseket hozzon a legmagasabb szinten.

Hozzátette: az őszi szünet előrehozásával az volt az elsődleges cél, hogy a szabadság előbb kezdődjön. Hangsúlyozta: azért is fontos ez a pár nap - azon kívül, hogy el fogják végezni a fertőtlenítést és egyebeket - mert szükség van az időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon, a hallgatók, a dolgozók, a tanárok és a vezetőség is.

A budapesti SZFE szeptember 1-től vált alapítványi fenntartásúvá, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának összeállításakor azonban nem vették figyelembe az egyetem vezetésének javaslatait, megvonták a szenátus legfontosabb jogköreit. Ezért az SZFE vezetősége és számos legendás tanára lemondott, az egyetemi autonómia sérülése miatt épületfoglalással tiltakoznak a hallgatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?