Visszahívták a Magyar Filmakadémia elnökét, miután a SZFE rektorhelyettese lett

A Magyar Filmakadémia elnöksége csütörtökön visszahívta az elnöki pozíciójából Novák Emilt, írta meg a 444.hu. Az operatőr-rendezőt egy nappal korábban nevezte ki a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) egyik rektorhelyettesének a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium, miután a korábbi vezetőség felmondása szeptember 30-án lejárt.

Novák Emil kinevezése után Reisz Gábor rendező (Rossz versek, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan) a Facebook-oldalán közölte, hogy kilép a Magyar Filmakadémiából, amelynek akkor még Novák az elnöke volt. Azóta többen lemondtak tagságukról, köztük az elnökség többi tagja, Sándor Pál, Hutlassa Tamás, Bereczki Csaba és Jancsó Dávid is. Közzétett álláspontjuk szerint Novák Emil a Filmakadémia korábban kiadott nyilatkozatával ellentétes, összeegyeztethetetlen és morálisan vállalhatatlan döntésével, ellehetetlenítette az Akadémia elnökségének további működését.

A Magyar Filmakadémia ugyanis korábban azt közölte, hogy „kizárólag olyan demokratikus együttműködésben hisz, ahol minden szereplő, első helyen a diákság, érdekei méltó módon érvényesülnek, és a felek között érdemi, szakmai párbeszéd során születnek döntések. A Filmakadémia érdekelt a magas szintű felsőfokú szakmai és művészképzés hagyományainak folytatásában, ezért vállalja, hogy az SZFE filmes képzésére vonatkozó kérdésekben, segít konstruktív párbeszéd kialakításában”.

A 2014-ben alakult Magyar Filmakadémia rendezi meg évente a Magyar Filmhetet, ahol a tagok titkos szavazata alapján kiosztják a Magyar Filmdíjakat.

A szeptember elején elfoglalt Vas utcai épület után október elsején az SZFE Film- és Médiaintézetének Szentkirályi utcai épületét is blokád alá vették a hallgatók, ezzel reagálva arra, hogy az általuk el nem ismert kuratórium pályáztatás nélkül nevezett ki az intézmény élére két új rektorhelyettest, a dolgozók nagy része pedig sztrájkba lépett. Az új vezetés januártól 15 százalékos béremelést ígért a dolgozóknak, és azt, hogy változatlan maradna a munkarendjük, amennyiben abbahagyják a sztrájkot. A sztrájkolók viszont ezt nem fogadták el, többi követelésükre hivatkozva bejelentették, hogy folytatják a tárgyalásokat.

(Címlapfotó: Mohai Emil/MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?