Kísérleti tanköztársaságot hirdetnek a budapesti SZFE-n

A múlt heti rektori határozat értelmében megkezdik a tanévet a Színház és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) – közölte Upor László, SZFE szeptember végén távozó, rektori feladatokat ellátó rektorhelyettese az intézmény hétfői sajtótájékoztatóján.

Az esményen közölték: a miniszterelnököt kéri fel arra az egyetem távozó vezetése, hogy függessze fel az intézmény fenntartói jogait átvevő kuratóriumot.

Azt is közölték, hogy az egyetemen továbbra is folytatódnak a tiltakozások, nem adják fel a korábbi követeléseiket, mert az SZFE közössége továbbra is ragaszkodik az autonómiához.

Upor László közölte: kísérleti tanköztársaságot hirdetnek, amelynek tevékenységébe beleférnek a hagyományos oktatási egységek, a zárt és nyitott kurzusok, valamint az egyetem helyzetére reflektáló akciók is.

Novák Eszter – szintén távozó – oktatási rektorhelyettes elmondta, hogy a fenntartói modellváltás folyamatából három dolog biztosan hiányzott: a szakértelem, a tisztesség és az emberség; a hallgatók ezért úgy érzik, „át vannak verve”. Mint mondta, „az egyetem száz sebből végzik: jól finanszírozott hazugsággyár próbálja hónapok óta hitelteleníteni, értékeit alapjaiban kérdőjelezik meg, a korábban garantált autonómiáját teljesen elvesztette, a szenátus és a vezetőség lemondott, nagy mesterek, oktatók hagyták itt az elfogadhatatlan helyzetet”.

A kormány azonban azt üzente, hogy mindez nem az ő felelőssége, az egyetemet idén nyárig fenntartó innovációs tárca vezetője, Palkovics László pedig szintén nem vállalt felelősséget, ahogy a kuratórium „egyre hajmeresztőbb hazugságokat terjesztő” vezetője sem – mondta el az oktatási rektorhelyettes.

Az SZFE ezért arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hallgassa meg az egyetem képviselőit, hallja meg azt a 400 művészt, akik még a fenntartóváltás előtt tisztességes „tárgyalást” kértek az egyetem számára, hallja meg az autonómia védelmében lemondott szenátus üzenetét, szólítsa fel a törvényalkotókat, hogy teremtsék meg az autonómia garanciáit a felsőoktatási törvényben, valamint vegye észre a rengeteg anyaországi, határon túli magyar és külföldi intézmény, szakmai szervezet, művész szolidaritását az SZFE-vel.

Novák Eszter azt kérte a kormányfőtől, hogy függessze fel az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát és kezdjék el a folyamatot elölről, hiszen az SZFE felmentési idejüket töltő vezetői, az oktatók és a hallgatók fél éve készen állnak a párbeszédre.

Mind a hallgatók, mind az SZFE dolgozóinak sztrájkbizottsága tartja magát követeléseihez, az új vezetőket és a fejük felett meghozott döntéseket nem fogadják el, az egyetem Vas utcai épületének blokádját ezért fenntartják – közölte a hallgatók képviselője.

Sztrájra készülnek

Az SZFE-t több mint tíz napja blokád alatt tartó hallgatók a szeptember elsején az egyetem fenntartójává vált alapítvány Vidnyásznky Attila vezette kuratóriumának lemondását követelik, és az egyetemi autonómia sérülése ellen tiltakoznak. Korábban lemondott az egyetem vezetősége is. 

Az SZFE dolgozói korábban bejelentették, hogy ha a kormánnyal való egyeztetések eredménytelenek lesznek, legkésőbb 2020. szeptember 21-től határozatlan időre sztrájkba kezdenek. 

A diákok és a tanárok egyre több magyarországi és nemzetközi intézménytől kapnak támogatási nyilatkozatot, ahogy olyan jelentős kulturális szereplőktől is, mint Cate Blanchett vagy Salman Rushdie. Erdélyből a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata, majd az egyetem vezetősége biztosította őket támogatásukról, közleményt adtak ki a Sapientia EMTE filmszakának végzettjei is, illetve székelyföldi színházigazgatók is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?