„Mivel ártottam neked?” – gyerekkori szexuális abúzusról szóló moldovai rövidfilm nyert Arany Medvét

A Nanu Tudor című belga-portugál-magyar koprodukcióban készült rövidfilm, Olga Lucovnicova besszarábiai rendező alkotása nyerte el kategóriája fődíját, az Arany Medvét a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, jelentették be a szervezők csütörtökön. Az alkotó saját gyerekkori traumáját dolgozza fel a filmben, az őt 9 évesen molesztáló nagybátyjával titokban rögzített szembesítő beszélgetés segítségével.

A film megdöbbentő statisztikai adatokat tartalmaz: minden ötödik gyermek 18 éves kora előtt abúzus áldozata, 90 százalékuk tudja, hogy ki az elkövető. 70 százalékuk a történtek után nem beszél róla senkinek, néhányan csak felnőtt korukban. 40 százalékuk sohasem meséli el a történteket, és egész életében ezzel a traumával él. Olga Lucovnicova úgy döntött, hogy beszél róla, mégpedig filmes eszközökkel.

„A Nanu Tudor című filmben Olga Lucovnicova egy gyerekkori trauma felfedését mutatja be. Miközben intim részletek vezetnek be egy idillinek mutatkozó, ártatlan nosztalgiával teli világba, a Tudor nagybácsival folytatott párbeszéd fokozatosan megmutatja a gyerekkor borzalmát és ennek minden lelkiismeretfurdalás nélküli tagadását. Olga Lucovnicova átható filmes tekintete szorosan a családtagok körül forog. Személyes bátorsága és a mesterfokon művelt filmkészítés erőteljes és érzelmileg összetett alkotást eredményezett” – fogalmazott indoklásában a Berlinálé rövidfilmes zsűrije.

A rendező 20 évvel a történtek után beszél nagybátyjával azokról a nyarakról, amikor rosszullétre hivatkozva otthon maradt a 9 éves kislánnyal, akihez szexuálisan közeledett. A titokban rögzített beszélgetésből kiderül, hogy a nagybácsi idős korára sem bánta meg a tetteit, úgy gondolja, hogy nem követett el semmi rosszat, nem csinált „butaságot”, hiszen nem erőszakolta meg unokahúgát, csak „megszorongatta” és „játszott vele”. „Úgy gondoltam, hogy egy lányt meg kell becsülni, nem kell megrontani” – idézi a nagybácsi érveit a Libertatea.

Olga Lucovnicovát videóhívásban értesítették arról, hogy elnyerte a fődíjat. A rendező elmondta, rokonainak egy része megpróbálta meggyőzni arról, hogy ne teregesse ki a családi szennyest, a fesztiváltól kapott visszajelzés azonban meggyőzte arról, hogy a helyes utat választotta, amikor nem engedett a nyomásnak.

Olga Lucovnicova 1991-ben született Moldova Köztársaságban, 2011-ben végzett a Chișinău-i Művészeti Akadémia filmszakán, a Berlinálén díjazott kisfilmje pedig a Portugáliában, Magyarországon és Belgiumban zajló Doc Nomads nevű mesteri program zárómunkája. A Doc Nomads képzés vizsgamunkái közül ez az első, amelyik bekerült a Berlinálé versenyprogramjába.

Kapcsolódók

Kimaradt?