A sokarcú Helen Mirren Arany Medve-életműdíjat kap a februári Berlinálén

Arany Medve-életműdíjat kap februárban a 70. Berlinálén Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznő. A díjátadó ceremóniát 2020. február 27-én tartják a Berlinale Palastban, a filmfesztivál központjában. Az életműdíj átadása alkalmából levetítik Stephen Frears A királynő (The Queen) című filmjét, amelynek címszerepéért Mirren Oscar-díjat kapott.

„Helen Mirren erős személyiség, akinek színészi alakításai mindig nagy hatásúak. Időről időre meglep bennünket az általa játszott összetett karakterek ábrázolásával, akár a Felül semmiben (Calendar Girls) alakított Chris vagy A királynőben II. Erzsébet esetében, alakításaiban az erős nő paradigmája jelenik meg” - méltatta a színésznőt Mariette Rissenbeek, a Berlinálé ügyvezető igazgatója a fesztivál honlapján.

Mirren egészen fiatalon csatlakozott a Royal Shakespeare Company színtársulathoz, és az azóta eltelt évtizedek alatt számos műfajban bizonyította tehetségét a színházban és a filmvásznon is. A királynő című filmért 2007-ben a Golden Globe-díjat is elnyerte, de számos más alakítását is nemzetközi filmdíjakkal ismerték el. Színházi alakításaiért a Laurence Olivier-díjat és a Tony-díjat is megkapta. 2003-ban pedig a színművészetben elért eredményeiért a Brit Birodalom Rendjének lovagparancsnoki fokozatával tüntették ki.Egyedülálló színészi jelenléte miatt a brit és az amerikai moziban is otthonosan mozog, számos különböző stílusú filmrendezővel dolgozott Robert Altmantól Paul Schraderig, és olyan akciófilmes kasszasikerekben is játszott, mint a RED vagy a Halálos iramban-sorozat (The Fast and the Furious) - idézte fel a fesztivál honlapja.

Mirren első jelentős filmszerepét Michael Powell A festő és a modell (Age of Consent) című 1969-ben bemutatott vígjátékában kapta. legismertebb filmjei között van a Peter Greenaway rendezte A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője (The Cook the Thief His Wife & Her Lover), Robert Altman Gosford Parkja, a Nigel Cole-lal forgatott Felül semmi (Calendar Girls) vagy Az élet ízei (The Hundred-Foot Journey), amelyet Lasse Hallström rendezett. A Hölgy aranyban (Woman in Gold) című film főszereplőjeként 2015-ben a Berlináléra is ellátogatott.A Bill Condon rendezésében készült The Good Liar című legújabb filmjét a napokban mutatták be Észak-Amerikában és Németországban is. A Berlinálén a Mirren filmjeiből készült válogatásban ezt a produkciót is láthatja a közönség, továbbá vetítik A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője (The Cook the Thief His Wife & Her Lover), Az utolsó állomás (The Last Station), a Hosszú nagypéntek (The Long Good Friday) és A királynő (The Queen) című filmjeit is.

A 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált 2020. február 20. és március 1. között rendezik meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?