Berlinálé: izraeli rendező filmje nyerte az Arany Medvét, magyar alkotót is díjaztak

Navad Lapid izraeli rendező Synonymes (Szinonimák) című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinálén szombaton. Buda Anna Flóra Entropia című animációja kapta a fesztivál queer-díját, a Teddyt.

A Juliette Binoche vezette nemzetközi zsűri döntése a Szinonimák vegyes kritikai visszhangja alapján meglepetés. Az izraeli-német-francia koprodukcióban készült alkotás önéletrajzi ihletésű tragikomédia, egy tel-avivi fiatalemberről szól, aki Párizsba költözik és megszállottként igyekszik beilleszkedni és megtanulni franciául, mert hallani sem akar többé szülőföldjéről.A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja az idén sem ért véget magyar vonatkozású díj nélkül, Buda Anna Flóra Entropia című animációja kapta a rövidfilmes kategóriában a Teddy-díjat, a hagyományos nemi identitásoktól eltérő szexuális önazonosságok témáját megjelenítő filmművészetnek szentelt elismerést, amelyről egy független zsűri dönt. A díjra jelöltek szűkített listájára felkerült a Berlinálén szereplő másik új magyar alkotás is, Tóth Luca Lidérc úr című animációja.A nagyjátékfilmes mezőnyben 17 munka szerepelt. A nemzetközi zsűri nagydíját - egy Ezüst Medvét - Francois Ozon világhírű francia rendezőt kapta meg a katolikus egyházat megrázó gyermekbántalmazások témájáról szóló Grâce à Dieu (Isten kegyelméből) című filmjéért, amelyet egy igaz történet alapján forgatott.

A legjobb rendezői teljesítményért járó Ezüst Medvével Angela Schanelec német rendezőt tüntették ki, aki Ich war zuhause, aber (Otthon voltam, de) című munkájával szerepelt a fesztiválon.

A Berlinálé alapítójának nevét viselő Alfred Bauer-díjjal Nora Fingscheidt Systemsprenger (Rendszerrobbantók) című alkotását, a fiatal német rendező első egész estés filmjét tüntették ki. Ez az elismerés olyan filmeknek jár, amelyek a mindenkori zsűri szerint új távlatokat nyitnak a filmművészetben. A rendszerrobbantó szakkifejezés a német oktatási rendszerben, olyan gyerekeket jelöl, akiket különleges viselkedési rendellenességeik miatt nem tudnak beilleszteni az intézményrendszerbe. Egy ilyen gyerekről, a kilencéves Benniről szól a versenyfilm, amely jelentős kritikai sikert aratott.

A legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét a Di csiu tian csang (Ég áldjon, fiam) című kínai film egyik főszereplője, Jong Mej kapta meg. A legjobb férfi alakítás díját a másik főszereplő, Vang Csing-csun vehette át.

A legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvét a fiatalokból álló nápolyi bűnszervezetek világát bemutató olasz versenyfilm, a La paranza dei bambini (A gyermekek klánja) című dráma három forgatókönyvírója, Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi és a film alapját alkotó regény szerzője, a világhírű Roberto Saviano kapta meg.

A valamely alkotói területen - zene, díszlet, vágás, kosztüm vagy kameramunka - mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvét az Ut og stjaele hester (Lótolvajlás) című norvég-svéd-dán koprodukció operatőre, Rasmus Videbaek kapta.

A rövidfilmes zsűri fődíjával, a kategória legjobbjának járó Arany Medvével egy kísérleti természetfilmet, Florian Fischer és Johannes Krell német rendezők Umbra című alkotását tüntették ki.

A Berlinálé a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, és a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A 11 napos szemlén 72 országból 400 filmet mutattak be. Ez az utolsó Berlinálé, amelyet a német Dieter Kosslick irányít, a 2001 óta hivatalban lévő fesztiváligazgatótól egy olasz-holland duó, Carlo Chatrian és Mariette Rissenbeek veszi át a munkát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?