Kevésbé ismert kolozsvári történetekről tudhatunk meg többet a Korzo Egyesület városnéző sétáin

A kolozsvári Korzo Egyesület májusban minden hétvégén városnéző sétát tart, az első alkalom pénteken este hat órától kezdődik. Az útvonalon kiderül, hol lakott a Közvélemény, milyen volt a Játékszíni bál és egy tűzijáték-készítő cukrászmester történetéről is szó esik.

Barazsuly Viktória Adrienn művészettörténész, a Korzo Egyesület munkatársa úgy fogalmazott, igyekeztek a tavaszi könnyedség és szép idő jegyében gondolkodni, ezért olyan témákat választottak a sétákra, amelyek valamiképpen kötődtek a májusi vidám hangulathoz. Ennek ellenére a hónap közepén súlyosabb témához nyúltak, a ’89-es forradalom egyik hősi halottjára, Ballai Zoltánra emlékeznek, akinek május 18-án van a születésnapja.

„Ez adja az apropóját annak, hogy rá és a '89-es forradalomra is emlékezünk májusban a bukaresti partnerszervezetünkkel együtt. Ezt ellensúlyozandó szerettük volna elővenni a könnyedebb témáinkat, így esett a választásunk a mulatós, illetve a kolozsvári sportélet kialakulását bemutató sétára. A mozizós sétánk apropóját pedig az UrbanEye filmfesztivál adta” – fejtette ki.

Kolozsvár látképe a Szent Mihály templomból | Fotó: Kiss Gábor

Hozzátette, a fesztivál szervezői keresték meg őket a séta ötletével, aminek örültek, mivel a filmfesztiválnak az az érdekessége, hogy a városra is rá akarja irányítani a figyelmet. Emiatt szerepelnek olyan tematikájú filmek a programjában, amelyek a történelmi tudattal, az emlékezéssel, az épített örökséggel is foglalkoznak, ehhez tudott jól kapcsolódni a Korzo Egyesület is, hiszen ők is az „épületeket, tereket és történeteket kötik össze”.

A város sokszínűségéről alkotott képünket gazdagítják a séták

Barazsuly Viktória Adrienn úgy vélte, a tematikus sétáik elsődleges közönsége a kolozsvári lakosság, vagy azok, akiknek már van valamilyen tudása, élménye a városról. Azoknak a turistáknak, akik megkeresik őket, általános várostörténeti sétát tartanak, természetesen a közönségtől függően mindenféle érdekességgel megfűszerezve.

Mint mondja, kiemelt céljuk, hogy a kolozsváriak és érdeklődők kevésbé ismert történetekről, személyiségekről is halljanak. Ezek ugyanis jelentősen gazdagítják a város sokszínűségéről alkotott képüket. „Nehogy azt higgyük, hogy csak manapság annyira színes a város, és csak most történik annyi minden. Igaz, rengeteg a program Kolozsváron, de ez már a 19. században is így volt, ez nagyon pezsgő periódusa volt a városunknak, hiszen például ekkor sorra alakultak az egyletek” – tette hozzá.

A 19. században alakult ki a polgárias városi lét Kolozsváron, minden pezsgett, tele programokkal, érdekességekkel, a Korzo Egyesület pedig ezt szeretné megmutatni a májusi séták során, hiszen a ’89-es forradalomhoz kapcsolódó sétán kívül mindegyik bemutató tematikája ehhez az időszakhoz kötődik. A 19. század közepétől az első világháború végéig tartó időszakot ölelik fel, ebből mutatunk be különböző részleteket: a mulatozást, a mozizás és filmgyártás kezdeteit, illetve a sportélet kialakulását.

Az egyesület munkatársa azt is elárulta, hogy milyen érdekességekkel találkozhatunk a májusi programokon. Mint mondja, a mulatós sétán például mesélnek egy olyan cukrászmesterről, akinek más hobbija is volt, mint a cukrászkodás, tűzijátékot készített. Szó lesz továbbá érdekes bálokról, amelyeken különleges ruhákban kellett megjelenni, de betekintést nyújtanak például a legyezőnyelvbe is, hogy a sétálók ezután titokban is tudjanak üzengetni egymásnak, hogyha épp akad a zsebükben egy legyező.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?