Játékosan indul a Korzo Egyesület sétaszezonja a műemléki világnapon

A kolozsvári Korzo Egyesület szerdán, a műemléki világnapon szervezi idei első tematikus sétáját, emellett játékokkal és ajándékokkal ünnepli az épített örökséget.

„Műemlékes szelfizéssel, városnéző sétával, félrevezetéssel, részletkereséssel és színezősökkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy elevenebb, élőbb kapcsolat alakuljon ki az emberek és a műemlékek között” – írják közleményükben. A résztvevőknek az Idea Könyvtér, az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány és a Parapark támogatásával értékes könyveket és szabadulószoba-utalványokat is kisorsolnak a Korzo-ajándékok mellett.

Szelfizz egy műemlékkel!

„Menj el a kedvenc épületedhez, ülj le a kedvenc teredre, öleld meg a kedvenc szobrod, s készíts vele egy szelfit!” – szólítanak fel a korzósok. Aki megosztja a képet Facebookon vagy Instagramon, az emlék megnevezésével, helyszínével, illetve a #loveheritage és a #korzo hashtagekkel április 18-22. között, ajándékot nyerhet.

A szocmodern szép?!

A Györgyfalvi- és Mărăști-negyedek épített örökségét mutatja be első idei városnéző sétáján az egyesület. Két óra alatt szó lesz arról, hogy hogyan épült ki a ‘60-as, ‘70-es években Kolozsvárnak ez a része, milyen különböző ideológiai és építészeti szempontok érvényesültek a tervezéskor, mit gondoltak a lakhatásról. A sétán korábban a Maszol is ott volt, a beszámoló itt olvasható. Az érdeklődőket szerdán 17:30-ra várják a Györgyfalvi-negyedbe, a Mercur komplexben található autómosó előtt. A séta végén meglepetés ajándékutalványt kapnak majd a résztvevők.

Az ördög a részletekben rejlik

Emellett a műemléki világnapon részletkereső versenyt is hirdet az egyesület. A délelőtt folyamán a Korzo Facebook-oldalán néhány kolozsvári épületről és szoborról készült részletfotót osztanak meg, aki megtalálja, hogy hol van és üzenetben elküldi a korzósoknak, ajándékot is kaphat.

Fekete-fehér kacskaringók

„A várost mindenki másképp látja: van, aki a díszes kapukat nézi, más az ablakokban kuporgó cicákra lesz figyelmes. De vajon hogyan látják Kolozsvárt a képzőművészek?” – szól a következő felhívás bevezetője. A kisebbeknek és a játékos lelkű nagyobbaknak színezőssel is kedveskedik a Korzo: grafikusokat kértek meg, hogy kedvenc épületüket, terüket ilyen formában ábárzolják. A színezősök az egyesület honlapján lesznek majd elérhetőek szerdán, aki szeretné megosztani a nagyvilággal a kiszínezett rajzát, digitális formában elküldheti az office@korzo.org.ro e-mailcímre.

További részletek a Korzo Egyesület honlapján és Facebook-oldalán olvashatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?