Mátyás királyos társasjáték készült, kipróbáltuk!

Mátyás király színe elé járultunk a kolozsvári Korzo Egyesület segítségével: az új társasjátékot a 27. Mátyás Napok keretében próbáltuk ki, hol máshol, mint Mátyás király kolozsvári szülőházában.

A tematikus városnéző sétáiról és családi munkafüzeteiről ismert, fiatal művészettörténészekből álló kolozsvári egyesület két újdonsággal készült Mátyás király születésének 576. évfordulójára. A Babérkoszorús örökség: barangolás Mátyás király nyomában című ismeretterjesztő munkafüzettel és a Mátyásos: útban a királyhoz című társasjátékot mutatták be.A klasszikus dobókockás-lépegetős társasjáték továbbgondolása első pillantásra a küllemével ragad meg: a kártyákon vidám, aprólékosan kidolgozott, kézzel festett illusztrációk vannak a tíz szereplőről, például Kinizsi Pálról, a Hollóról, Beatrix királynéról, Janus Pannoniusról vagy a Cigányasszonyról. Mint megtudtuk, az „udvari portréfestő” Hatházi Rebeka volt, akit először 2018-ban, a műemlékek világnapján közzétett kifestősök megtervezésére kértek fel a korzósok.A játékot legtöbb hatan játszhatják, aki szerencsés, arany, illetve ezüst színű figura is juthat neki. A játékosoknak, akik a különböző jellemvonásokkal és erősségekkel rendelkező tíz szereplő valamelyikét  választják, a király színe elé kell járulniuk, aki pedig a leghamarabb ér Mátyáshoz, az lesz a nyertes. Az út kalandos: előfordulhat, hogy Mátyás király egy-egy rendeletét kell teljesíteni, az ellenfél párbajra hív ki, vagy a „káoszkártyák” nehezítik a terepet. A játékidő szerencsefüggő: tíz perctől akár egy óráig is terjedhet. A társasjáték különböző összetettségi szinteket játszható, így lehetséges, hogy – a leírás szerint – 4 évestől 575 évesig mindenkinek élvezhető.A társasjáték ötlete még a 2018-as Mátyás-év kapcsán merült fel a csapatban. Az egyesület két tagja, Barazsuly Viktória és Újvári Dorottya szabadidejében szívesen társasjátékozik, és szerették volna kipróbálni a másik oldalt, azaz a tervezést is. A Korzo eredeti célja a játékos ismeretterjesztés, a Mátyásos lépegetős így tele van apró információkkal a reneszánszkori mindennapi életről.A társasjáték egyelőre a Korzo Egyesület honlapján előrendelhető 130 lejért, de két támogatói csomag is kapható: az „udvarhölgy szint” 175 lejbe kerül, ebben egy Babérkoszorús örökség munkafüzet is van, a „királyi szint” 220 lejbe kerül, ezért a társasjáték és a munkafüzet mellé Mátyás királyos vászonszatyor is jár. A kiszállítást áprilistól kezdik.

A Korzo Egyesület harmadik városismertető családi munkafüzete, Víg Boglárka és Gál Zsófia munkája, a Babérkoszorús örökség: barangolás Mátyás király nyomában hamarosan a könyvesboltokban is kapható lesz. A 700 éves Kolozsvárt, majd a szecessziós „vakolatvirágokat” bemutató kiadványok után az egyesület most Mátyás királyhoz köthető kolozsvári helyszíneket, emlékeket, ismereteket mutat be történetekkel, elgondolkodtató kérdésekkel, játékos feladatokkal. A füzet 8-12 éves gyerekeknek és családjaiknak szól. A felfedezőket egy ősi hollónemzetség leszármazottja kíséri útjukon, akit életre is kelthetnek az olvasók, ha a füzetben található sablon felhasználásával elkészítik papírból. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?