„A film városa” címet kapta Kolozsvár az UNESCO-tól

Az UNESCO Kolozsvárt is felvette a „kreatív városok” sorába: a franciaországi Cannes és a lengyeországi Gdynia mellett „a film városa” címet kapta meg, közölte kedd reggel a felterjesztést kezdeményező Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).

Az UNESCO „kreatív város”- hálózatához 49 település csatlakozott, a listát hétfőn hirdették ki. Ezek közül Kolozsvár, Cannes és Gdynia kapta meg „a film városa” címet. Jelenleg 21 jelentős filmművészeti múlttal rendelkező város viseli ezt a címet Japántól Dél-Amerikáig, az így létrejövő hálózat lényege pedig az eszmecsere és a partnerkapcsolatok bátorítása. 

Kolozsvár filmművészeti múltjához hozzátartozik a 2021-ben éppen 20 éves Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelynek nem titkolt célja, hogy a várost a filmipar szempontjából is vonzóvá tegye. A filmfesztivál szakmai programjai mellett a következő években megalapítanák az első romániai regionális filmalapot, és fejlesztenék a CREIC (Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, azaz Kreatív Iparágak Regionális Kiválósági Központja) filmstúdióját, olvasható a közleményben. Kiemelik a Kolozsvári Kulturális Központ szerepét is, amely az utóbbi öt évben hozzájárult ahhoz, hogy a kultúra is része legyen a város fejlődésének.

Kolozsvár földrajzi fekvésének és történelmi épületeinek köszönhetően forgatási helyszínként is vonzó lehet, emellett több hagyományos filmszínház működik benne, és három itteni egyetemen is zajlik filmes képzés, sorolja a további filmes vonatkozásokat a közlemény.

A „Kolozsvár – a film városa” projektet a TIFF kezdeményezte, és a polgármesteri hivatal, a Kolozsvári Kulturális Központ, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Televízió Kara, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, a Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem, a Gheorghe Dima Zeneakadémia, a Kreatív Ipari Klaszter és a CREIC dolgozta ki.

(Címlapfotó: Marius Maris)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?