Újranyílt Románia legrégebbi mozija, a kolozsvári Művész (Arta)

Az 1913-as megnyitásakor vetített némafilmmel nyílt újra csütörtök este a pandémia miatt bezárt, és időközben teljeskörűen felújított kolozsvári Művész mozi (Arta). Az art deco terem hamarosan ismét bezárhat, ha a városban 6 fölé emelkedik a koronavírus-fertőzési ráta, hosszú távon azonban Kolozsvár változatos, a román és a magyar közösséget egyaránt megszólító kulturális központjának ígérkezik.

A Művész mozi jelenleg Románia legrégebbi moziterme, amely eredeti rendeltetésének megfelelően működik. 1913. október 30-án nyílt meg Egyetem-mozgó néven A prágai diák (r. Paul Wegener) vetítésével, 108 évvel később, csütörtök este pedig ugyanezt a filmet mutatták be a járványügyi eőírások miatt csak félig megtöltött moziteremben. A vetítés előtt a moziterem tulajdonosa, a mozit működtető ARTA în dialog egyesület vezetője, Monica Sebestyen elmondta, reméli, hogy továbbra is együtt örülhet a közönséggel a mozinak. „Ez volt az, ami végig motivált a felújítás során: hogy együtt visszatérhetünk a moziterembe, a közös filmnézésekhez, kulturális rendezvényekhez” – tette hozzá.

Nagy Csilla, a mozi programkurátora arról beszélt, hogy mi történt az Artában mióta a 2019-es megnyitás után nem sokkal ismét bezárásra kényszerült a pandémia miatt. A már korábban felújított terembe vörös bársonnyal bevont székek kerültek, megnyílt a kávézó az előcsarnokban, és sikerült képeket és történeteket gyűjteni a mozi történetéről. „De ami talán a legfontosabb, hogy végig hittünk ebben a projektben, nehéz pillanatokban is kitartottunk amellett, hogy független kulturális teret hozunk létre, egy olyan művész mozit, amely felelős tartalmi szempontból, felelősséget vállal a helyi közösség, a társadalom felé, felelősen viszonyul saját múltja és jövője felé” – mondta el Nagy Csilla. „Ezért főleg Monicának vagyok hálás, amiért úgy döntött, hogy nem adja ki a teret vendéglőnek, hostelnek, hanem megőrizte az épület eredeti rendeltetését, és visszaadta az Artát a városnak” – tette hozzá.A szerző felvételei

Koszika, a CelloFun és a filmek „román hangja”, Irina Margareta Nistor kísérte A prágai diákot

A prágai diák című 1913-as őshorrorfilm a sátánnal kötött paktum fausti motívumát, Edgar Allan Poe William Wilson című novelláját és Alfred de Musset Nuit de décembre című versét dolgozza fel. A filmet rendező Paul Wegener egyben a főszerepet is alakította, a Prágában diákoskodó Balduint, aki könnyű meggazdagodás reményében kétes üzletet köt egy öregemberrel, akiről utóbb kiderül, hogy maga az ördög.

Az első egészestés horrorfilmnek tartott alkotást 2016-ban restaurálták, és a 80 perces verziót nyáron már bemutatták Kolozsváron a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) keretében. Akkor is az elektronikus effekteket, hangszeres élőzenét és zörejeket használó CelloFun szolgáltatta a kíséretet, a csütörtöki alkalomra azonban az erdélyi színpadokról jól ismert Koszorús Krisztina (Koszika) énekhagjával egészült ki a formáció. A némafilm szöveges inzertjeit, illetve Alfred de Musset versét az az Irina Margareta Nistor olvasta fel, aki a rendszerváltás előtt a tévében sugárzott filmek egyetlen szinkronhagjaként égett bele a romániaiak emlékezetébe.

A filmet eredeti képsebességgel vetítették, így a mai közönség ugyanazt a mozgást láthatta, mint 1913-ban. Az élőzenei kíséret a konkrét, de mégsem teljesen élethű zörejezés és az elvont hangulatkeltés között mozogva keltett hol komikus, hol álomszerű, hátborzongató hangulatot.

A tematikus sorozatokban lesz egyedi a Művész mozi

A Kolozsvár főterének déli sarkán álló Sebestyén-palota Egyetem utcai földszintjén kialakított mozit 1915-től a második világháborúig Janovics Jenő színházigazgató, a kolozsvári némafilmgyártás beindítója bérelte. 1915 március 20-án itt mutatták be Kertész Mihály filmjét, a Kolozsváron készült Toloncot. A mozi Egyetem-mozgóként nyílt, majd a politikai hatalomváltásoknak megfelelően volt Select, Maxim Gorkij és Ifjúság mozi is. A Művész nevet 1969-től viseli, ekkortól kezdett művész- és szerzői filmeket vetíteni.

A moziterem 2010 óta került vissza a bérpalotát építtető Sebestyén Dávid örököseinek tulajdonába, korábbi működtetője, az országos filmvállalat (RADEF) 2012-ben zárta be, a felújítása azóta szakaszokban történt. A mozi jelenleg tagja az Europa Cinemas és a Trans Europe Halles hálózatoknak, programján a legújabb hazai, illetve európai művész-, dokumentum- és független filmek szerepelnek, de emellett négy tematikus sorozatot is indít:

  • Minden hónapban egy rendező munkásságát ünnepelik, több ikonikus film bemutatásával, ennek része a pénteki Wim Wenders-vetítés is.
  • A ClasicARTA tematikus sorozatban a klasszikus és kultfilmek kapnak helyet.  A sorozat szeptember 28-án indul, Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmjével (a Classy Film Festival és a Reactor de Creație și Experiment együttműködésével).
  • A Family Time gyerekeknek és családoknak szóló vetítéssorozat, szombatonként 11 órától. Az első alkalom szeptember 25-én lesz, a Graffaló és barátai című, 6 éven felülieknek szóló rövid animációkat nézheti meg a közönség, román szinkronnal.
  • Az Art in Cinema sorozat olyan játék- és dokumentumfilmeket tartalmaz, melyek egy-egy művész életét és munkásságát, valamint különböző művészeti formákról és médiumokról szóló filmeket mutatnak be, szeptember 28-án a Lux Æterna (r: Gaspar Noé), valamint a The Human Voice/Emberi hang (r: Pedro Almodóvar) című filmek kapnak helyet a sorozatban.

Szeptember 25-én, szombaton délután 5 órakor az érdeklődők épületbejáráson ismerhetik meg a mozi történetét, a felújítás érdekességeit és a csapatot. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit pénteken még meg lehet tenni itt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?