A mozi, ami mindent túlélt - közösséget építene az újranyíló kolozsvári Művész

A párbeszéd jegyében élesztik újra Erdély egyik legrégebbi moziját: a kolozsvári Művész (ARTA) vetítései és egyéb programjai által releváns találkozóhellyé szeretne válni, ugyanakkor a különböző művészeti ágak, különböző korok között is közvetítene.

Ez a szerep adja magát, hiszen az 1913-ban nyílt mozi „végigélte” az eseménydús huszadik századot, és filmtörténeti szempontból is jelentős helyszín, ugyanis 1915-től a második világháborúig a kolozsvári némafilmgyártás megalapítója, Janovics Jenő bérelte, az Oscar-díjas Kertész Mihály (Michael Curtiz) itt mutatta be korai filmjeit. A múlt és a jelen találkozását tükrözi a mozi korszerűsített beltere, amelyet a bukaresti Elvire Popesco mozin is dolgozó Kim Attila tervei alapján újítottak fel. A nézőtéren korábban uralkodó kék szín helyett most sötétszürkék a falak, ami kedvez a vetítésnek, de kiemeli az aranyszínű art deco díszítőelemeket is, az előcsarnok hangulatát pedig a részben meghagyott régi padlócsempe határozza meg. Hátra van még a felújított széksorok visszahelyezése a nézőtérre, illetve néhány további apró részlet, de technikailag már készen áll a mozi, kicserélték a villanyhálózatot, beszereztek egy digitális projektort. Őrzik egyébként a régi 35 mm-es analóg vetítőgépet is, amely kisebb javítás után üzembe helyezhető.

Állami moziból független kulturális tér

Az épületet 2010-ben kapták vissza az építtető Sebestyén Dávid leszármazottai, ekkor még az egykori állami mozivállalat, a csőd szélén álló RADEF működtette, végül 2012-ben bezárt. A tulajdonosok viszont már ekkor tudták, hogy szeretnék megőrizni az eredeti funkcióját, az újraélesztés projektjét Monica Sebestyén vállalta fel. Akkor még építészként dolgozott Bukarestben, semmilyen filmmel kapcsolatos tapasztalata nem volt, de vonzotta ez a világ. Első lépésként néhány barátjával elkezdte szervezni az építészeti filmeket bemutató UrbanEye fesztivált, amely azóta hatodik kiadásához érkezett, és vetítéssorozat formájában a Művész moziban is jelen van. Amióta elkezdett foglalkozni a mozival, Monica Sebestyén rendszeresen részt vett az Europa Cinemas, illetve az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) workshopjain, konferenciáin, az ARTA în Dialog egyesülettel szervezett is kerekasztal-beszélgetést a régi mozik újraélesztési lehetőségeiről. Olvasd tovább a Filmtetten!

Kapcsolódók

Kimaradt?