Csíkszeredai mozi: van is, nincs is

A filmek székelyföldi szerelmesei nincsenek elkényeztetve: a jelentős magyar lakossággal rendelkező városokban Sepsiszentgyörgy kivételével nem működik heti, vagy napi rendszerességgel magyar nyelven is vetítő mozi. Bár Csíkszeredában a néhány éve felújított mozi-épületben volna lehetőség erre, egyelőre elmaradtak a rendszeres filmvetítések. Az okokról a csíkszeredai polgármesteri hivatalt kérdeztük.

Hiányzik a megfelelő forgalmazó

A Transzilvánia mozi egykori épületében kialakított Csíki Mozi a csíkszeredai önkormányzat tulajdonában és kezelésében van. Az önkormányzat az intézmény 2016-os újranyitását követően egy multikulturális központ működtetését tűzte ki célként, amely színházi előadásoknak, konferenciáknak, koncerteknek is helyet ad. Ezen kívül „alkalmi filmvetítéseknek, filmes eseményeknek, filmfesztiváloknak biztosít teret” – áll a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal lapunknak eljuttatott levelében. Az épületben jelenleg ezen kívül a polgármesteri hivatal információs és jegyirodája működik, ahol a város különböző sport- és kulturális eseményeire lehet belépőjegyeket kapni.Kérdésünkre, hogy mi az akadálya annak, hogy az intézményben rendszeresen legyenek filmvetítések az önkormányzat azt a választ adta, hogy jelenleg nincs szerződésük egyetlen filmforgalmazóval sem. A hivatal szerint „a filmforgalmazók jelen pillanatban számunkra elfogadhatatlan feltételeket szabnak, vagy kérnek”. A Füleki Zoltán alpolgármester által aláírt levélben kiemelik, hogy a Csíki Mozi rendelkezik az Országos Filmművészeti Intézet (Centrul Național al Cinematografiei) akkreditációjával, ilyen adminisztrációs akadálya tehát nincs a filmvetítések megszervezésének.

Keresik a lehetőségeket

Füleki Zoltán kérdésünkre kifejtette, Csíkszereda Polgármesteri hivatala keresi annak a lehetőségét, hogy heti rendszerességgel filmeket vetítsenek a Csíki Moziban, „amennyiben talál erre megfelelő forgalmazót, a román és nemzetközi filmek magyar feliratozásának biztosításával”. Ugyanakkor a hivatal válaszából kiderül, hogy az épület alapvetően a jövőben is multifunkcionális intézményként fog üzemelni.

A polgármesteri hivatal levelében hosszan sorolja a 2017. és 2019. közötti időszak filmes és egyéb kulturális eseményeit. Eszerint az intézmény ebben az időszakban helyet adott többek között a Filmszereda - Székelyföldi Mozgókép Fesztivál két kiadásának, a Spektrum Oktatási Filmnapoknak, a Tres Court – Nagyon Rövid Filmek Fesztiváljának, illetve a Magyar Filmnapoknak. A kulturális események között megtalálunk konferenciákat, kamarakoncerteket, ismeretterjesztő előadásokat is.

Székelyföldön jelenleg az egyetlen napi rendszerességgel magyar nyelven is vetítő sepsiszentgyörgyi Művész Mozi 2017 januárja óta várja a filmkedvelőket. Az azóta eltelt időszakban több mint ezer vetítésen van túl az intézmény, csak az idei év első felében 21 ezer néző fordult meg a Művész Mozi előadásain, melynek Facebook-oldalát jelenleg 6 ezer érdeklődő kedveli és követi.

Kapcsolódók

Kimaradt?