Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválja lesz Csíkszeredában is

A világ 22 országának 70 településén, ezen belül Románia 19 városában rendezik meg június első felében a 21. Tres Courts – Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválját.  A maximum 4 perces filmek fesztiválján megismerhetjük a világ különböző szegleteiben készült audiovizuális alkotások legjavát, azok közül is a legrövidebbeket – közölték szerdán a szervezők.

A Csíkszeredában tízedik kiadásához érkezett filmfesztivál nemcsak filmbarátoknak szól: anyaga rendkívül változatos, műsorában több válogatás szerepel, ezért sokszínű közönséget vonz. Amatőr filmesek és szakemberek, kezdők és befutott filmesek, hagyománykövetők és újítók osztják meg a világgal mondanivalójukat, amelyekben a legtöbb műfaj képviselteti magát: fikció, dokumentumfilm, animáció, kísérleti film.

A fesztivál műsorában 5 válogatás szerepel. A nemzetközi válogatás a filmalkotások legújabb trendjeit tükrözi: 38 rövidfilm vetélkedik a zsűri által kiosztott díjakért, valamint a közönségszavazatokért. A családi válogatás kicsiknek és nagyoknak egyaránt szól, ha szívesen utaznak a rendezők által megálmodott fantáziavilágban, amelyben kevés a beszéd és sok az animáció. A női válogatás, azaz a „Paroles de Femmes” az erős és ellentmondásos női karaktereket állítja reflektorfénybe. A valóság és a fikció határvonalával játszadozva, ez a válogatás a női nézőpontokat mutatja be, természetesen nagyon rövid változatban.

A nemzetközi fesztivál prioritásként kezeli a helyi audiovizuális alkotások elkészülésének bátorítását és az alkotások népszerűsítését. Így jöhetett létre a romániai válogatás, az „Around the Très Courts Romania”, amelyet szakmai zsűri szelektált az ország különböző pontjairól beküldött nagyon rövid filmek közül.

Az idei év újdonsága, hogy az eddigi években már megszokott négy válogatás – a nemzetközi, családi, női, illetve romániai válogatások – mellett a francia filmeket külön szelekcióban nézhetik meg az érdeklődők.

Zsűri szavazata dönti majd el, hogy ki nyeri a nemzetközi válogatás és a romániai válogatás fődíjait – ezt azonban csak a fesztivál lejártakor hirdetik ki. Ugyanakkor az országszerte legtöbb nézői szavazatot elért filmek közönségdíjban részesülnek. A csíkszeredai nézők is szavazhatnak a kedvenc filmjükre, a helyszínen elhelyezett urnába dobva voksukat.

Belépőjegyek 10 lejért, illetve kedvezményesen (gyerek, diák, nyugdíjas) 7 lejért válthatók elővételben a Csíki Moziban működő jegyirodában és online. Bővebb információk és a filmek teljes listája megtalálható a fesztivál honlapján. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?