Nagyon rövid filmek fesztiválja Erdély-szerte – idén a Csíki Moziban is

A Csíki Moziban ebben az évben belépti díjért vetítik pénteken és szombaton a Très Court –Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiváljának alkotásait, melyeket eddig ingyenesen a Csíki Székely Múzeum fogadott be. A fesztivál ugyanakkor idén is számos erdélyi helyszínen követhető – és kiemelt helyszíne lesz Kolozsvár.

„Négy perc egy pillanat vagy az örökkévalóság. Négy perc alatt ér el a fény a Földről a Marsra, négy perc túl rövid egy jó dalnak és túl hosszú egy rossz zenedarabnak” – fogalmaznak a szervezők, arra ébresztve rá bennünket, hogy mit jelent a Très Court Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválján a négy perces szabály. Ez különben az egyetlen szabály is, mindössze időkorlát szintjén, tematikai vagy műfaji megkötés nincs. A Francia Intézet partnerségével évek óta Romániában is megszervezett filmes rendezvény szervezőcsapata szerint négy perc kihívás a rendezőnek, hisz kénytelen lényegre törő lenni, de négy perc végül „egy olyan időintervallum, amely alatt a néző hangosan nevet, a megdöbbenéstől eljut az aggodalomig, az elragadtatásig anélkül, hogy bármikor unalmat érezne”.

A maximum négy perces filmek fesztiválján idén is számos helyszínen megismerhetjük a világ négy sarkából érkező audiovizuális alkotások legjavát, azok közül is a legrövidebbeket. A fesztivál érdekessége a szimultán vetítés: több mint 100 nagyon rövidfilm jut el a világ 20 országába, az ország 17 városába, ahol a közönség szavazhat is kedvenceire.

Az esemény honlapján kiválaszthatjuk, melyik erdélyi városban szeretnénk belepillantani a vetítésekbe. Hargita megyeieknek jó tudniuk, hogy Csíkszereda mellett Székelyudvarhelyen is van lehetőségük erre. További fontos erdélyi infó, hogy a román szelekció díjait Kolozsváron adják át.A fesztivál partnereiként bekapcsolódó helyszínek közt eddig a Csíki Székely Múzeumban vetítették díjmentesen a versenyfilmeket – ám a tavaly év végi kulturális átszervezések következtében az összes filmes esemény kikerült a Mikó-várból. A filmfesztivált a város a Csíki Moziban látja vendégül június 8-án és 9-én, belépőjegyek 10 lejért, illetve kedvezményesen 7 lejért válthatók. Azonban fontos tudni: elővételben a bilete.ro oldalon csak 10 lejes jegy váltható, kedvezményeset csakis személyesen, a Csíki Mozi jegypénztárában vásárolhatunk, a következő program szerint: szerdán és csütörtökön (június 6., 7.) 13.00 és 18.00 óra között, pénteken és szombaton (június 8., 9.) pedig 16.00 és 20.30 óra között.

A csíkszeredai fesztiválprogram:

Június 8., péntek:
19:00 Nemzetközi válogatás 1.
20:30 Nemzetközi válogatás 2.

Június 9., szombat:
17.00 Családi válogatás (olyan 6 év fölöttieknek szól, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, akik szívesen utaznak olyan fantáziavilágba, melyeket a legkreatívabb rendezők képzeltek el)
19.00 Paroles de Femmes (a válogatás az erős és ellentmondásos női karaktereket állítja reflektorfénybe. A valóság és a fikció határvonalával játszadozva, ez a válogatás a női nézőpontokat mutatja be, természetesen nagyon rövid változatban)
 20.30 Romániai válogatás (a romániai válogatás 15 rövidfilmet tartalmaz, melyet az ország különböző részeiből beküldött több mint száz film közül szakmai zsűri választott ki, és amelyek a nagydíjért és a romániai közönség szavazataiért versenyeznek)

Erdélyi filmalkotások is versenyben

A fesztivál műsorában négy válogatás-kategória szerepel. A nemzetközi válogatás a filmalkotások legújabb trendjeit tükrözi az öt kontinensről: 41 film versenyez a zsűri által kiosztott (jelentős, 1500 eurót is elérő pénzjutalmakkal járó) díjakért, valamint a közönségszavazatokért.

Zsűri szavazata dönti majd el, hogy ki nyeri a nemzetközi válogatás és a romániai válogatás fődíjait – ezt azonban csak a fesztivál lejártakor hirdetik ki. Ugyanakkor az országszerte legtöbb nézői szavazatot elért filmek közönségdíjban részesülnek. A csíkszeredai nézők is szavazhatnak a kedvenc filmjükre, a helyszínen elhelyezett urnába dobva szavazatukat.

Az idei év megjelenített témái szorosan kapcsolódnak a társadalmi-politikai valósághoz, úgy, mint a család, hagyományok, technológia és különösképpen a korrupció – a Francia Intézet és a Romániai Kezdeményezés Szövetsége (Asociația Inițiativa România) között létrejött partnerség révén „Once upon a time in Romania” projektcímmel. Az összeállításban láthatóak lesznek a csíkszeredai Csont Zsombor Apapara, a kézdivásárhelyi Balázs Gábor Papers, valamint a nagyváradi Varga Zétény Panta Rhei című animációs filmjei is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?