„Nagyonrövidfilm” fesztivál és irónia a horvát tengerpartról a Csíki Székely Múzeumban

A maximum 3 perces filmek fesztiválja, a „Tres Courts” nemzetközi filmfesztivál, valamint a KineDok filmfesztivál horvátországi filmrendezője is kecsegteti filmélménnyel csütörtöktől-vasárnapig a cssíkszeredaiakat. Mindkét esemény partnereként a Csíki Székely Múzeum szolgál helyszínül.

Csíkszeredában június 16-án és 17-én, naponta este 7 órától a Csíki Székely Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők idén is a legrövidebb filmek legfrissebb termésének legjavát. A „Très Courts" Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja 1999 óta népszerűsíti világszerte a nagyon rövid filmet, Romániában a fesztivált először 2007-ben szervezte meg a Francia Intézet. A rendezvény érdekessége, hogy az egész világon, mintegy 70 helyszínen, a vetítések ugyanazokon a napokon történnek, valamint a díjazásos versenybe a helyi közönség is beleszólhat szavazatával.

„Attól különleges idén is a Mikó-várban megszervezett esemény, hogy nagyon jó hangulatú fesztivál – ajánlotta a Maszol megkeresésére az eseményt Túros Eszter, a Csíki Székely Múzeum sajtófelelőse. „Nem a nagymozi-közönségnek való, hanem nagyon rövid, pörgős, nem annyira fegyelmezett nézői jelenlétet követel – időközben jöhetnek-mehetnek az emberek. Nagyon változatos és ugyanakkor tömény kis produkciókat lehet látni, nyilván többféle minőség van, de azért ez egy jól megszűrt anyag.”

Minden műfajból láthatunk pályaműveket: fikciós filmeket, animációkat, mobillal forgatott filmeket. A fesztivál honlapján egyelőre még nem tették közzé a versenyprogramot, a nézők a Mikó-várban majd nyomtatott katalógusban kapják kézhez az erre vonatkozó összes információt.

A csíkszeredai vetítési program a következő:
- június 16., péntek, 19 óra: Nemzetközi válogatás,
- június 17., szombaton, 19 óra: "Paroles de Femmes" válogatás, Családi válogatás, Around Tres Courts Romania (hazai válogatás).

Mint megtudtuk: a 7 lejes belépőért mintegy háromórás filmprogrammal szolgálnak a helyszínen, a belépéskor kapott szavazói ív révén pedig a hazai szemle és nemzetközi szemle kategóriában lehet szavazni.  A Francia Intézet ugyanis már az első romániai rendezvény alkalmával támogatni kívánta a helyi tehetségeket és filmeseket - ezért jött létre a romániai versenyprogram.

Csíkszeredába várják Tonći Gaćina filmrendezőt

Szintén a Csíki Székely Múzeum a helyszíne a csütörtökönként vetített, ezúttal a  KindeDok nevet viselő rendezvénynek is, mely során június 18-án 20 órától különleges eseményre is sor kerül. A „Turizmus!” című horvátországi film vetítése után a rendezőtől, Tonći Gaćinától kérdezhet majd a csíki közönség. A hagyományosan a Mikó-vár pinceklubjában zajló, 52 perces vetítés témája dióhéjban: az Adriai-tengeren újra kitör a nyár, és ez egyben azt is jelenti, hogy a tengerben, a nap hevében, az ételben és a szórakozásban örömüket lelő turisták újra elözönlik a part menti, túlzsúfolt városokat. A vetítésre és az ezt követő közönségtalálkozóra a belépés ingyenes.

A KineDok öt közép-kelet-európai országot összefogó kezdeményezés. A program keretében Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban és Romániában szerveznek vetítéseket friss, a régióban készült dokumentumfilmekből klubokban, kávézókban, galériákban, vagy épp egy pincében, főleg olyan településeken, ahol egyébként nincs mozi. Mindegyik ország vállalta, hogy legalább 20 helyen vetítést szervez a közösen kiválasztott filmekből a saját nyelvére feliratozva, lehetőleg HD minőségben. A program romániai koordinátora a One World Romania Egyesület, amellyel a Csíki Székely Múzeum már hetedik éve működik együtt. A vetítések részletes programja itt érhető el.

Kimaradt?