Felújítva nyit újra a járványszünet után Kolozsvár art deco moziterme, az ARTA

561 nap zárva tartás után a kolozsvári ARTA mozi szeptember 23-án, csütörtökön újra megnyitja kapuit egy új kávézóval az előcsarnokban. Azt a filmet vetítik, amivel a mozi 1913-ban megnyitott.

A nyitórendezvény első napján A prágai diák című némafilmet vetítik a CelloFun élőzenés kíséretével. Az élőzenei kíséret mellett Irina Margareta Nistor filmkritikus olvas fel Alfred de Musset versrészleteket. Az esemény szimbolikus jelentőségű, hiszen A prágai diák az a film, amelyet 1913-ban az ARTA Mozi (akkori nevén Egyetem Mozgó) megnyitóján vetítettek.A prágai diák

Amint az üzemeltetők közlik, felújítás során fontosnak vélték a hely emlékének tiszteletben tartását, ezért megőrizték a tér eredeti elemeinek egy részét, kortárs elemekkel ötvözve. A prágai diák ugyanebben a szellemben tér vissza az ARTA-ba, ezúttal kortárs formában, egy különleges esemény keretén belül. A CelloFun elektro-akusztikus zenéje mellett a VHS-kazetták ismert hangja, Irina Margareta Nistor fog részleteket felolvasni Alfred de Musset Decemberi éjszaka című művéből.

Pénteken, szeptember 24-én Wim Wenders 1976-os road movie-ját, Az idő múlását (Kings of The Road) vetítik, amely a rendező „szerelmi vallomása” a film és a mozi világához. A filmet David Ellis brit kurátor és író mutatja be. „Örülök, hogy a csodálatos ARTA mozi újra megnyitja kapuit. Az elmúlt néhány évben figyelemmel kísértem a felújítási folyamatot, remélve, hogy egy nap ez az álom valóra válik” – tolmácsolják a mozi üzemeltetői Wim Wenders filmrendező üzenetét.Kávézó nyílik az Arta mozi előcsarnokában

„Az elmúlt év mindannyiunk számára nagy kihívásnak bizonyult. A művészek és a független művészeti szervezetek szintén jelentős kihívásokkal szembesültek. És mégis, mivel egy elkötelezett és szenvedélyes csapattal volt lehetőségünk dolgozni, kihasználtuk ezt az időszakot, hogy befejezzük a mozi felújítását és újjáélesztését, amely még 2012-ben kezdődött. Örömmel adjuk vissza a közösségnek a régió legrégebbi független művészmoziját, egy olyan teret, amely különleges helyet foglal el Kolozsvár történelmében és emlékezetében. Izgatottan várjuk, hogy ebben a hónapban újra megnyithassa kapuit, rendszeres moziműsorral, eseményekkel és egyéb meglepetésekkel. Reméljük, hogy minél tovább, biztonságban élvezhetjük együtt a filmeket” – mondta Monica Sebestyen, a mozi vezetője.

Az Europa Cinemas és a Trans Europe Halles hálózatok tagjaként működő kolozsvári moziban a legújabb hazai, illetve európai művész-, dokumentum- és független filmeket tűzik műsorra. Emellett négy tematikus sorozat is indul a moziban:

  • Minden hónapban egy rendező munkásságát ünnepelik, több ikonikus film bemutatásával, ennek része a pénteki Wim Wenders-vetítés is.
  • A ClasicARTA tematikus sorozatban a klasszikus és kultfilmek kapnak helyet.  A sorozat szeptember 28-án indul, Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmjével (a Classy Film Festival és a Reactor de Creație și Experiment együttműködésével).
  • A Family Time gyerekeknek és családoknak szóló vetítéssorozat, szombatonként 11 órától. Az első alkalom szeptember 25-én lesz, a Graffaló és barátai című, 6 éven felülieknek szóló rövid animációkat nézheti meg a közönség, román szinkronnal.

  • Az Art in Cinema sorozat olyan játék- és dokumentumfilmeket tartalmaz, melyek egy-egy művész életét és munkásságát, valamint különböző művészeti formákról és médiumokról szóló filmeket mutatnak be, szeptember 28-án a Lux Æterna (r: Gaspar Noé), valamint a The Human Voice/Emberi hang (r: Pedro Almodóvar) című filmek kapnak helyet a sorozatban.

Jegyek a www.cinema-arta.ro oldalon vásárolhatók, a filmeken és az eseményeken való részvétel az éppen hatályos COVID-19 védelmi szabályok betartásával történik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?