Kolozsváron készült filmekkel ünnepli 107. születésnapját az ARTA mozi

A kolozsvári Művész (ARTA) mozi október 30-án, pénteken ünnepli megnyitásának 107. évfordulóját. Ez alkalomból archív felvételekből, Kolozsváron készült és kolozsvári filmesek által készített filmekből álló programot tesznek online elérhetővé.

A www.cinema-arta.ro oldalon péntek este ingyenesen megtekinthető lesz az Orbán Lajos (1897–1972) kereskedő és amatőr fényképész mozgóképes munkáiból készült válogatás, egy ritka kordokumentum, amely által a 20. század eleji Kolozsvár kel újra életre, egy polgár szubjektív szemszögéből. Orbán Lajos az 1930-as évek közepéig örökítette meg mozgóképen Kolozsvárt és környékét, a fotós társaságát, családját és felcseperedő gyerekeit. Filmjeiből megtudhatjuk többek közt, hogy kik lakták be Kolozsvár főterét, a Sétateret, és hogy milyen volt közlekedni a konflisok és az automobilok korában.Vetítik Nagy Gábor és Márton Jenő két filmjét is. A ’70-es évek végén, ’80-as évek elején volt egy baráti társaság Kolozsváron, amely filmkészítéssel kísérletezett. Kalandos módon beszerzett, super8-as felvevőgéppel és tekercsekkel vágtak neki a városnak, és el is készült pár rövidfilm, amely mára nemcsak esztétikai, hanem dokumentumértékkel is büszkélkedhet. Hosszú évek fiókban porosodása után kerültek elő ismét a kissé kilazult perforációjú, remegő hangsávú tekercsek (Senki földje, 1979; Melléklet, 1981), amelyeket most az a generáció is láthat, amelynek már mindegyik zsebében lapul egy-egy kamera.

Látható lesz A Sárga csikó nyomában, Zágoni Bálint dokumentumfilmje az 1910-es évek egyik legfontosabb magyar filmes műhelyéről, a kolozsvári filmgyárról. Az itt készült közel 70 játékfilmből ma mindössze négy tekinthető meg, a legtöbb értékes alkotásról csak kortárs tudósítások és jelenetfotók tanúskodnak. A film arra vállalkozik, hogy filmtörténészek együttműködésével, valamint archív felvételek, képanyagok felhasználásával ismertesse a kolozsvári filmes műhely hatéves működését. Arra is választ kapunk, mennyire egyedi eset, hogy az elkészült filmeknek alig 5 százaléka vészelte át az elmúlt száz évet, illetve mi okozta a Janovics stúdiójában gyártott filmek kópiáinak pusztulását?

Az ARTA születésnapi online fesztiválját az a némafilm zárja, amelynek éppen ebben a moziban volt a kolozsvári bemutatója, és amely néhány évvel ezelőtt csodával határos módon került elő. Ez az 1914-ben készült A tolonc. A film a magyar filmtörténet egyik legfontosabb korai filmje: Kertész Mihály Oscar-díjas rendező egyik első rendezése, a  főszerepekben pedig olyan neves színészek játszanak, mint Jászai Mari, akinek ez az egyetlen fennmaradt mozgóképes alakítása, Berky Lili és a később Hollywoodban is  híressé vált Várkonyi Mihály, írta róla a Filmtett.

Program:
18:30  Privát Kolozsvár, r: Lajos Orbán, 1920-1930, 30 perc
19:00 Senki földje, r: Gábor Nagy & Jenő Márton, 1979, 27 perc
19:30 Melléklet, r: Gábor Nagy & Jenő Márton, 1981, 17 perc
20:00 A Sárga csikó nyomában, r: Bálint Zágoni, 2016, 50 perc
21:00 A tolonc, r: Michael Curtiz, 1914, 66 perc

A Romániai Nemzeti Kulturális Alap által társfinanszírozott Rethinking Cinema ARTA projekt részeként megvalósuló esemény partnerei az Erdélyi Audiovizuális Archívum és a Filmtett Egyesület, a program támogatója a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?