Két új filmsorozattal bővül februártól a kolozsvári Művész mozi programja

Folytatja az ősszel elkezdett fokozatos újraéledést Erdély egyik legrégebbi, évekig zárva tartó mozija, a kolozsvári Művész mozi: februártól minden kedden, valamint péntektől vasárnapig lesznek vetítések a felújított teremben. Az eddigi premierek és családi filmek mellett két új sorozatot vezet be februártól a szervezőcsapat: a Best of 2019-et és a csehszlovák klasszikusokat felsorakoztató Fiction Tuesdays-t. Emellett a mozi helyet ad a középiskolások filmjeit bemutató Super Film Festivalnak, és a Reactor független színházi műhellyel is közreműködik, jelentették be.

Pénteken és szombaton friss művészfilmeket vetít a Művész mozi, a legközelebbi bemutató éppen egy magyar alkotás, Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című fekete komédiája lesz feburár 8-án. A filmet a stáb is elkíséri, úgy a 18:30-tól, mint a 21 órától kezdődő vetítés után lesz közönségtalálkozó. A hónap további bemutatói: Radu Jude új filmje, a Berlinálén is vetített Tipografic majuscul 21-én, valamint Alexander Nanau Colectiv-tűzvészről készült dokumentumfilmje 28-án.A Best of 2019 sorozatban kilenc olyan Romániában forgalmazott alkotás látható, amely találkozik az értékrenddel, amelyet a mozi csapata a jövőben is közvetíteni szeretne. Többek között a 2018-as Arany Medvét elnyerő Ne érints meg! (Nu mă atinge-mă) és a 2019-es Arany Pálmát elnyerő Élősködők (Gisaengchung) is műsoron lesz, továbbá a Capharnaüm, a Kontroll nélkül (Systemsprenger), Az átkelés madarai (Pájaros de verano), a Gyújtogatók (Burning), a Tranzit (Transit), és két román film, A hegyek szigete (La Gomera) és a Distanța dintre mine și mine

Keddenként a csehszlovák filmtörténet klasszikusait nézhetjük meg mozivásznon: a Művész mozi a bukaresti Cseh Központtal együttműködésben négy alkotást tűz műsorra. Miloš Forman Tűz van, babám! (Hoří, má panenko), Jaromil Jireš Tréfa (Zert), Jirí Menzel Szigorúan ellenőrzött vonatok (Ostře sledované vlaky) és Oldrich Lipský Happy End (Stastny konec) című filmjét nézhetjük meg.Februártól a kolozsvári Reactor független színházi műhely csapata is filmválogatást mutat be a Művész moziban. Olyan filmeket tűznek műsorra, amelyek a színházi alkotókat inspirálták az előadások próbafolyamata közben. Feburár 27-én elsőként Cristi Puiu Sieranevadája lesz látható, amely a Reactor február végi premierjéhez kapcsolódik.

A Family Time családi programsorozat is visszatér szombat délelőttönként, február folyamán két német és egy új-zélandi animációt vetítenek. A Latte és a titokzatos varázskő (Latte Igel und der magische Wasserstein) egy lelkes és bátor környezetvédő sündisznóról szól, és február 8-án román szinkronnal látható, a kalandos Manu, a legsirályabb fecske (Manou the Swift) február 15-én magyar, 22-én román szinkronnal fut, a merész trolifántról szóló Mosley pedig 29-én lesz műsoron, román szinkronnal.

A részletes program a Művész mozi Facebook-oldalán olvasható.

Kapcsolódók

Kimaradt?