Les Films de Cannes: a 2021-es Arany Pálma-díjas film hamarosan Kolozsváron látható

November 5. és 7. között szervezik meg Kolozsváron a Les Films de Cannes fesztivál ötödik kiadását a Győzelem moziban. A francia Riviérán díjazott filmekből látható válogatás a szemlén.

A Titane plakátjaAz Arany Pálma-díjas Titane, Julia Ducournau rendező második filmje a záróvetítésen lesz látható. A film már a bemutatója előtt sokkolta a közvéleményt figyelemfelkeltő plakátjával, színes előzetesével és bizarr szinopszisával, amely szerint egy sor megmagyarázhatatlan bűncselekmény után egy apa rátalál a tíz évvel korábban eltűnt fiára. Ducournau úgy közelíti meg az erőszakot, mint valami fontos kezdete, amely alapjaiban ráz meg egy túl merev építményt. A film emellett a szeretet születésének kérdését is vizsgálja.

Vetítik Kolozsváron Asghar Farhadi iráni rendező A hero című filmjét is, amely az ex-aequo Grand Prix-t nyerte el Cannes-ban. A film főszereplője Rahim, akit adósságért zárnak be, de egy kétnapos „pihenő” alatt megpróbálja meggyőzni a hitelezőjét, hogy vonja vissza a panaszát az adósság egy részének törlesztéséért cserébe. Akárcsak korábbi filmjeiben, az iráni rendező itt is lenyűgöző erkölcsi mesén keresztül mutatja be egy társadalom rítusait és értékeit.

A filmiskolák hallgatóinak szervezett Cinéfondation szekció versenyében díjazták Carina-Gabriela Dașoveanu rövidfilmjét, a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült Prin oraș circulă scurte povești de dragoste című alkotást. Ez is látható lesz a kolozsvári válogatásban, Joachim Trier The worst person in the world című filmje előtt, amelyért Renate Reinsve a legjobb színésznő díját kapta.

A cannes-i hivatalos válogatásban egy belga-román-mexikói koprodukció, Teodora Ana Mihai La Civil című filmje is szerepelt, amelyet az Un Certain Regard kategória bátorság-díjával tüntettek ki. A Bukarestben született, de 1989 óta Belgiumban élő rendező filmjének főszereplője Cielo, aki egy észak-mexikói bűnbanda karmaiból próbálja kimenteni a lányát, és mivel a hatóságok nem segítenek neki ebben, kezébe veszi a dolgokat. A La Civil című filmet szombat este vetítik Kolozsváron.

Műsoron lesz emellett Jaques Audiard legjobb hangért díjazott Les Olympiades című filmje, Nanni Moretti Three Floors (Tre Piani), illetve Joachim Lafosse Les Intranquilles című alkotása is.

A Les Films de Cannes fesztivált négy romániai városban szervezik meg. A kolozsvári részletes program hamarosan elérhető lesz a filmedefestival.ro oldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?