Cannes-i filmsikerek érkeznek Kolozsvárra

A hivatalos mozibemutató előtt vetítik az elmúlt év fesztiválsikereit öt romániai városban a Les films de Cannes programsorozat keretében. Kolozsváron két helyszínen tíz alkotást nézhetünk meg október 25. és 28. között, két díszvendég is lesz.

2017-ben Tarr Béla filmrendező volt a Les films de Cannes à Cluj-Napoca fő meghívottja. Idén Ioana Uricaru  fiatal román filmrendező kíséri el Berlinálén bemutatott első mozifilmjét, a Lemonade címűt Kolozsvárra, de itt lesz a 2012-ben Cannes-ban rendezői díjjal kitüntetett Carlos Reygadas mexikói rendező is, aki személyesen vezeti fel Nuestro Tiempo című filmjét, a vetítés után pedig válaszol a felmerülő kérdésekre. Vele lesz felesége, Natalia López is, aki korábbi filmjeinek vágója volt, legújabb alkotásának pedig főszerepét alakítja, közölték a szervezők.Míg a kolozsvári nyitófilm a Szarajevói Filmfesztivál rendezői díját elnyerő Lemonade lesz, a fesztivált az Aranypálma-díjas Bolti tolvajok (Manbiki kazoku/Shoplifters), a japán Kore-eda Hirokazu filmje zárja.A fesztivál programján szerepel a Camera d’Or díjas belga Lány (Girl), amely az Un Certain Regard kategóriában a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját és a legjobb színésznek járó elismerést is bezsebelte, valamint Matteo Garrone Dogman című filmje is, ennek főszereplője, Marcello Fonte kapta a legjobb színésznek járó díjat Cannes-ban.

Vetítik a Cinefondation kategóriában bemutatkozó román rövidfilmet, Georgiana Moldoveanu Albastru și roșu în proporții egale című alkotását, közvetlenül utána pedig az Un Certain Regard kategóriában a legjobb film díját elnyerő Határesetet (Gräns). Rendezője, a dán Ali Abassi ismerős lehet a romániai közönségnek, előző filmjében ugyanis Cosmina Stratan román színésznővel dolgozott, akit a După Dealuri 2013-as Cannes-i sikere kapcsán ismert meg. Ezt a filmet, a Shelley-t a Berlinálén vetítették először.

Antonio Piazza és Fabio Grassadonia Szicíliai kísértettörténete (Sicilian Ghost Story) is látható lesz Kolozsváron. A rendezőpáros a Kritikusok Hetére tért vissza Cannes-ba, ahol első mozifilmjükkel nagydíjat nyertek. A FIPRESCI-díjas Gyújtogatók (Beoning), a koreai Lee Chang-Dong filmje is látható lesz Kolozsváron.

A Les films de Cannes fesztivál Lucian Pintilie tavasszal elhunyt filmrendezőre emlékezve műsorra tűzi a După amiaza unui torționar és a Tertium Non Datur című irodalmi adaptációkat is.

A vetítések a Győzelem moziban és a Iulius Mall-ban működő Cinema Cityben zajlanak. Előbbibe 13 lejes, utóbbiba 20 lejes jeggyel lehet belépni. A diákok és nyugdíjasok kedvezményben részesülnek. A filmeket eredeti nyelven, román felirattal vetítik, mindegyikhez rövid bevezetőt mond Doru Pop filmkritikus. A teljes program itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?