Több mint 93 ezer jegyet váltottak a 20. TIFF-re

Több mint 93 ezer jegy kelt el az augusztus 1-én zárult 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) 17 kül- és beltéri helyszínének vetítéseire, a koncertek, mesterkurzusok és beszélgetések közönségével együtt pedig meghaladja a 100 ezret a fesztiválon résztvevők száma, közölték keddi közleményükben a szervezők.

A TIFF-en 47 ország 179 filmjét vetítették, több mint ezer meghívott jelenlétében. Közülük az ukrajnai származású balettsztár, Szergej Polunyin vonzotta a legtöbb érdeklődőt az összesítés szerint. A filmek közül a Vad Románia (România sălbatică, r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache) című dokumentumfilmet nézték meg a legtöbben, ez az alkotás nyerte el a közönségdíjat is.

Nagy számú jegyet váltottak a Sentimental (r. Cesc Gay) című spanyol vígjátékra, a fesztivál nyitófilmjére, a Druk (Another Round, r. Thomas Vinterberg) című Oscar-díjas dán filmre, a Perzsa leckékre (r. Vadim Perelman), a Perfect necunoscuți (r. Octavian Strunilă) című román filmre és a Gli anni più belli (The Best Years, r. Gabriele Muccino) című zárófilmre, amelynek vetítését azonban a vasárnap esti kolozsvári vihar félbeszakította.

A TIFF-en ugyanakkor több mint 40 esemény zajlott teltház előtt, köztük a Szergej Polunyinról szóló Dancer mellett Szabó István Zárójelentése és Felméri Cecília Spirálja is.Fotó: Vízaknai Dávid

A fesztiválon rekordszámú román filmet vetítettek, és közülük több előkelő helyen szerepelt a közönségszavazatok listáján is: például az Întregalde (r. Radu Muntean), a #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac), a Spioni de ocazie (r. Oana Giurgiu), a Tata mută munții (r. Daniel Sandu), a Căutătorul de vânt (r. Mihai Sofronea) vagy a Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie (r. Andrei Huțuleac).TIFF-önkéntesek | fotó: Nicu Cherciu

Az események zavartalan lebonyolításán 370 önkéntes dolgozott, a 15 és 40 év közötti fiatalok Románia különböző részeiről érkeztek Kolozsvárra.

Kolozsvár után augusztus 5. és 8. között Nagyszebenben, majd szeptember 17. és 19. között Nagyváradon látható válogatás a TIFF programjából.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?