Sulyok Tamással egyeztetett Iohannis: a NATO-főtitkári jelöltség is szóba került

Sulyok Tamás magyar elnökkel is tárgyalt csütörtök este Vilniusban Klaus Iohannis államfő. A megbeszélésen szóba került a román elnök NATO-főtitkári jelöltsége is. 

A Balti-tenger, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő 13 ország (Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Románia, Görögország és Bulgária) részvételével megrendezett Három Tenger Kezdeményezés (HTK) elnevezésű csúcstalálkozó arra is lehetőséget teremtett, hogy kétoldalú egyeztetéseket folytassanak a jelenlévő vezető politikusok. Klaus Iohannis többek között Sulyok Tamás magyar államfővel is tárgyalt.      

A vilniusi csúcsot követő sajtótájékoztatón Iohannist arról is megkérdezték, hogy a Magyarország  és a Lettország vezetőivel folytatott megbeszélésein szóba került-e a NATO-főtitkári jelölés kérdése. „Igen, beszéltünk többek között a NATO-ról és a jelöltségemmel kapcsolatos kérdésekről is" - mondta Iohannis. Hozzátette: a NATO-ban nem lesz szavazás ezügyben, a főtitkár kijelölése konszenzussal történik, amely diplomáciai tárgyalásokkal jön létre. „Nincs sok értelme van annak, hogy figyeljük, ki mit mondott a kérdés kapcsán. Amíg nem születik meg az egyhangú döntés, semmi sem dől el. Még hosszú út áll előttünk” - fogalmazott az államfő. 

Sulyok Tamás és Klaus Iohannis Vilniusban Fotó: Klaus Iohannis Facebook oldala

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter nemrég Brüsszelben kijelentette: a NATO történetében még soha nem adott főtitkárt közép- vagy kelet-európai tagállam, ezért itt lenne ennek az ideje, különös tekintettel arra, hogy a fő biztonsági kihívás jelenleg ebből az irányból érkezik. A tárcavezető megismételte: a magyar kormány nem tudja támogatni Mark Ruttét, aki korábban Magyarország térdre kényszerítéséről beszélt. A miniszter elmondta: van még néhány tagállam, amely hezitál, és Klaus Johannis román elnök jelöltsége ebből a szempontból új helyzetet teremtett.- 

A magyar köztársasági hivatal közleménye szerint Sulyok Tamás a két ország közötti kapcsolatok erősítéséről, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerségről egyeztetett Klaus Johannis román elnökkel Vilniusban. Sulyok Tamás gratulált Romániának a schengeni övezethez való részleges csatlakozáshoz és kiemelte, hogy már rég teljes jogú tagnak kellene lennie az országnak, amit Magyarország mindig is támogatott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?