Kelemen Hunor: a Művészeti Egyetem a kreativitás és a sokoldalú művészeti képzés békés szigete

A marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a kreativitás és a sokoldalú képzés békés szigete évtizedek óta. „Nagyon jól megfér egymás mellett a román és a magyar nyelvű tagozat szervezetileg, karonként is, és elkülönül a két képzés. Ez a jó példa és ez a jó gyakorlat” – fogalmazott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a felsőoktatási intézmény hétfői tanévnyitóját.

„A hétköznapokban úgy vagyunk vele, hogy ha valami jól működik, azt egy idő után természetesnek vesszük. A Művészeti Egyetem itt, Marosvásárhelyen ilyen: alapítása, azaz közel nyolc évtizede üzembiztosan magas színvonalon teljesít, és meghatározó szerepe van abban, hogy például az erdélyi színjátszás nem csupán művészeti értelemben vett világszínvonalú produkciókra képes, hanem mindmáig egy közösségi ügy, közösségünk ügye, identitásunk alakítója” – fogalmazott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hétfői tanévnyitóján.

A Művészeti Egyetem a kreativitás és a sokoldalú művészeti képzés békés szigete immáron évtizedek óta. „Nagyon jól megfér egymás mellett a román és a magyar nyelvű tagozat szervezetileg, karonként is, és elkülönül a két képzés. Ez a jó példa és ez a jó gyakorlat”, mondta a politikus.

„Abban a világban, amikor az emberek néhány évente nemcsak munkahelyet, de pályát is változtatnak, az itt végző hallgatók több mint 80%-a a pályán marad, ami egészen kiemelkedő arány. (…) Tehát valamit tudnak Önök, amit mások nem – pedig jó lenne elárulni a receptet, megismerni a titkot” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A Szövetség elnöke kijelentette: túlzás nélkül állíthatjuk, hogy történelmi tapasztalatunk itt Kelet-Európában az, hogy soha nem lehet adottnak tekinteni a nyugodt működést – mindig figyelni kell, résen kell lenni, készen állni a körülmények változására.

Fotó: RMDSZ

„A Művészeti Egyetem fontos számunkra. Elsősorban azért, mert a végtelenül polarizált társadalomban a kultúra és a művészet biztosíthatja az átjárást egyik oldalról a másikra. Párbeszédnek is mondjuk, de itt talán ennél többről van szó. Másodsorban: a kultúra mindig mértéke kell legyen annak, hogy mi az erkölcsi jó és mi a rossz. Ha ezt a mértéket meg tudja őrizni, akkor mindig tudni fogjuk, hogy mi az, ami az életet beszennyezi vagy tisztítja” – mondta az egyetemi évnyitón az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor szerint ahhoz, hogy a Művészeti Egyetem megőrizze ezt a funkcióját, valamint továbbra is a kreativitás és a sokoldalú művészeti képzés békés szigete legyen, multikulturális és interkulturális egy időben, szükséges, hogy minden külső csábításnak ellenállva megőrizze önállóságát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?