Tanévzáró miniévadot szervez a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

Miniévaddal és ballagással búcsúznak a tanév lejártához közeledve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. A hallgatók két előadása utoljára lesz látható a Stúdió Színházban, május 21-én, szombaton 11 órától pedig az intézmény végzőseinek a ballagási ünnepségére várják az érdeklődőket, közölte az intézmény.

Május 19-én, csütörtök este 8 órától a Stúdió Színházban Urs Widmer Top Dogs című drámáját utoljára adják elő a másodéves magiszteri színisek, Sebestyén Aba rendezésében. „Mi az ember? Test, lélek, szellem egysége. Na, meg erőforrás. Főleg erőforrás... Nyolc fiatal ex-menedzser, igazi nagykutyák, egy terápiás központban próbálják feldolgozni kirúgatásuk traumáját. A világpiaci kereskedelem legfelsőbb rétegéből a fogyasztói társadalom purgatóriumi milliőjébe zuhantak. Ahogy egyre őszintébben mernek szembenézni emlékeikkel, rádöbbennek arra, ahogy egy törött bögre, vagy egy elromlott mikrohullámú sütő, úgy ők is pótolhatók. De az élet megy tovább, fel a fejjel, minden vég egyben egy új kezdet is! Jól vagyunk. Jól vagyunk. Nagyon jól vagyunk. Remekül vagyunk. A világ szép, és biztonságos” – írják az alkotók a két órás előadás ajánlójában.

A szereplők Kovács Kata Milla, Szederjesi Teodóra, Oproiu Nicolette, Vincze Erika, Adorjáni Nagy Zoltán, Becsey - Imreh Noémi, Jancsó Előd, Vajda Boróka másodéves magiszteri színész szakos hallgatók. Koreográfus Macaveiu Blanka (I. év rendező szak), látványtervező Bakó Borbála (II. év látványtervező szak), rendezőasszisztensek Berecz Boglárka, Tomas Varga (I. év rendező szak); Antal Ádám (II. év teatrológia). Az előadás zenéjét Boros Csaba, az egyetem oktatója szerezte, rendező Sebestyén Aba. Az előadásra minden jegy elkelt.

Május 20-án, pénteken 19 órától látható a Grimm-testvérek nyomán készült Félelemkeresők, amelyet Balázs Zoltán rendezésében a végzős színészosztály utolsó alkalommal ad elő a Köteles utcai Stúdió színpadán.

Balázs Zoltán rendezése a Grimm-mesékben rejlő nyers erőt és kiterjedt fantáziavilágot veszi alapul, a tudattalan asszociális aspektusaira fókuszál. A mesék infantilis projekcióit az emberi viselkedés modelljeiként interpretálja, amelyek – ahogy Mircea Eliade fogalmaz – értelmet és értéket visznek az életbe. A mesetöredékekből inspirálódott típus-játék, amely a legelképesztőbb találkozásokat is fesztelen, hétköznapi stílusban adja elő, az én integrációjának folyamatát mutatja be, a játszók Énképének szimbolikus újjászületését. Az önmegvalósításért folytatott küzdelem beavatási procedúraként is értelmezhető, amely során a nézők megfigyelhetik, hogy a szereplők milyen viszonyba kerülnek saját álmaikkal és vágyaikkal, hogyan kezelik a problémáikat. Az előadásban megfogalmazott színpadi koordináták a kaleidoszkóp-szerű történetet nem a külső valóság terébe és idejébe helyezik el, hanem egy sajátos lelkiállapotba, ezért ahhoz, hogy a több szálon futó cselekmény elnyerje a maga fontosságát, szükség van a nézők asszociációira is. Megmártózva az előadás sajátos atmoszférájában a közönség számára feltárul a tudattalan anyagok világa, melynek tartalma egyszerre rejtélyes és ismerős, sötét és lenyűgöző, egyszerre kelti bennünk a legvadabb szorongást és a legnagyobb reményt.

Az előadásban  András Gedeon, Adorjáni Nagy Zoltán, Barti Lehel András, Becsey - Imreh Noémi, Jancsó Előd, Kovács Kata Milla, Pascu Tamara, Vajda Boróka, Vincze Erika másodéves magiszteri színész szakos hallgatók, valamint Bajkó Edina m.v. láthatók.

Május 23-án, hétfőn 18 órától Mohácsi János rendezésében a Tűzoltó című előadást láthatják az érdeklődők a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem főépületének 30-as termében.

A kistermi komédia Szép Ernő Tűzoltója nyomán született, amelyben a férfi-nő kapcsolatok mindig konfliktusokkal terhelt volta a végletes érzelmek humoros tükrében köszön vissza. Az emberi természetet, bűnöket és léhaságokat kifigurázó szkeccsben Karsai Dóra és Tamás Csanád, elsőéves magiszteri színész szakos hallgatók játszanak. A látványtervet Balázs-Bécsi Anna, Égei Emília, Olti Angyalka, Pál Alexandra, Váradi Tímea készítette, mindannyian a másodéves látványtervező osztály hallgatói. Segédrendező Ricz Ármin, elsőéves magiszteri rendező szakos hallgató, valamint zenei vezető Kovács Márton. Az előadás hossza negyven perc, és tizenhat éven felülieknek ajánlott.

Szintén május 23-án, hétfőn 19 órától a Stúdió Színházban adja elő a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem elsőéves magiszteri színészosztálya Parasztopera című előadását Mohácsi János rendezésében. Pintér Béla Parasztoperája görög tragédiát idéző balladisztikus történet, népdalokból ihletett zenével, szenvedéllyel és humorral játszik az emberi lélek húrjain, egy ízig-vérig Mohácsi-előadásban, hozzáadott csendekkel, színészi játékokkal, kórussal, hatalmas szereposztással és sírva-nevetéssel. Szereplők: Boros Bence, Göllner Boróka, Németh Kristóf, Pánczél Lilla, Renczés Viktória, Szabó Fruzsina, Radu Enrik, Varsányi Szabolcs, Vlasich Máté színész szakos hallgatók. Az énekkar szintén a Művészeti Egyetem hallgatóiból áll: Becsey-Imreh Noémi, Csiky Csongor Ábel, Drunek Sára, Elek Ágota, Erőss Noémi, Hajas Krisztián, Homlok Bertalan, Kernetzky Hanna, Kovács Kata Milla, Mihály János, Molnár Gergely, Nagy László, Nagy Tímea, Sipos Áron, Stoian Antonia, Szentmártoni Júlia, Tóth Kristóf Zsolt. A Művészeti Egyetem tanára, Strausz Imre-István által vezetett zenekart Fazakas Attila, Fülöp Alajos, Kostyák Márton, Major Zalán alkotja, az előadás díszlet-jelmezét a másodéves látványtervező osztály hallgatói, Balázs-Bécsi Anna, Égei Emília, Olti Angyalka, Pál Alexandra, Váradi Tímea készítették. A próbafolyamat zenei vezetője és koreográfusa Kovács Márton, Mohácsi János állandó munkatársa, segédkoreográfusok: Adorjáni Kincső, Baróti Krisztina, Ferencz Evelin, Pósa Fruzsina harmadéves koreográfia szakos hallgatók. Az előadás időtartama másfél óra, és tizenhat éven felülieknek ajánlott.

Jegyek interneten megvásárolhatók elővételben a Stúdió Színház weboldalán feltüntetett online rendszerben, vagy az előadás helyszínén, kezdés előtt fél órával. A Stúdió Színház műsoráról bővebb információ a www.studioszinhaz.ro honlapon olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?