Bezárt a marosvásárhelyi Művész mozi, a művészeti egyetem venné át

Bezárt pénteken a marosvásárhelyi Művész mozi, de a polgármester szerint csak ideiglenesen, ugyanis a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem venné használatba és működtetné hosszú távon kulturális központként és filmszínházként, adta hírül a Marosvásárhelyi Rádió.

Minden magyarázat nélkül, egy „Closed”-felirat fotójával közölte pénteken Facebook-oldalán a marosvásárhelyi Művész mozi, hogy bezárja kapuit. Másnap szintén a közösségi oldalon közölték, hogy a 61 éves mozi, ami az utóbbi években „kulturális csomóponttá” fejlődött, semmiképp sem zárt be végleg, a szünetelésnek pedig több oka van, főként a járvány következményeként lecsökkent nézőszám.

A mozi a helyi önkormányzat tulajdonában van, az pedig úgy döntött, hogy nem érdemes fenntartania egy veszteséges vállalkozást, amely nem tudja felvenni a versenyt a plázákban működő moziláncokkal, mondta el a Marosvásárhelyi Rádiónak Soós Zoltán polgármester. Az elöljáró szerint a megoldást a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem javaslata jelenthetné: a tervek szerint a mozi a város tulajdonában marad, de az egyetem kezelné hosszú távon, azzal a feltétellel, hogy megőrzi eredeti funkcióját legalább egy teremben. Így az egyetemet fenntartó minisztérium feladata lesz a felújítás, karbantartás, a város pedig az egyetem itt szervezett kulturális programjait tudná finanszírozni, részletezte Soós Zoltán.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem művészfilmek vetítésére és gyártására, filmfesztiválok szervezésére használná a mozi épületét, amelyet a helyi közösséget is szolgáló kulturális központként képzelnek el, mondta el a Marosvásárhelyi Rádió kérdésére Koós Anna, az egyetem dékánja. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a helyi tanács még nem döntött arról, hogy az egyetem kezelésébe adja-e a mozit.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?