Emlékeket gyűjtenek a 108 éves kolozsvári Arta moziról

Folytatja 2020-ban elkezdett emlékgyűjtő programját Románia legrégebbi, funkcióját ma is őrző filmszínháza, a kolozsvári Arta mozi, amely nemrég felújítva nyílt újra.

Az Arta története nem csak egy hely története, hanem tükrözi a múlt század szellemét, melyben a város korlenyomata, a filmtörténet, illetve az emlékezet szubjektív és személyes rétegei kereszteződnek, hívják fel a figyelmet közleményükben a mozi működtetői.

A mozi több, mint 100 éves működése alatt összegyűlt mikrotörténetek felbukkantak úgy a múlt század eleji újságokban, mint a mozi tevékenységeinek töredékeit rögzítő könyvekben, valamint olyan emberek emlékeiben is, akiknek a személyes története az Artához kapcsolódik. A személyes történetekben sok visszatérő motívumot találunk, melyek mindegyike egyedi: szerelmi történetek, moziba lógás a kurzusokról, az itt látott kiemelkedő filmművészeti alkotások élménye. Ezekből az élő töredékekből állt újra össze a mozi története és alakult át egy aktív, kortárs térré, írják a közleményben.

A közönséget arra kérik, hogy november 30-ig küldjenek olyan meghatározó emlékeket, fényképek, felvételek, szövegek vagy illusztrációk formájában, amelyek a kolozsvári Arta mozi bármely időszakához kapcsolódnak. A beküldött anyagoknak tartalmaznia kell a címet, az évet és a szerző nevét. A szövegek lehetnek román, magyar vagy angol nyelven. Az anyagokat a következőképpen lehet elküldeni: e-mailen keresztül a contact@cinema-arta.ro címre vagy fizikai formában a mozi címére: Egyetem utca 3.

A beküldött emlékekkel az Arta 2020-ban létrehozott digitális archívumát  bővítik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?