Andrej Kurejcsik drámájával gyűjtenek az ukrajnai menekülteknek Marosvásárhelyen

Andrej Kurejcsik fehérorosz drámaíró Insulted című drámája újra látható lesz április 1-én, pénteken 19 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében. Az ingyenes előadáson az ukrajnai háborús menekültek támogatására gyűjtenek.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Látó szépirodalmi folyóirat közös Havi Dráma felolvasószínházi projektjének eseményén Andrej Kurejcsik drámáját adják elő, amely a 2020 augusztusában kitörő fehérorosz tüntetések első hónapját láttatja, amelynek a szerző maga is részese volt, amíg nem kényszerült elhagyni otthonát. A fennálló rendszer kegyeltjeit és elszenvedőit látjuk, akik valamilyen módon aktív részesei a szabadságért való harcnak.

A drámát Patkó Éva fordította, ő rendezte az előadást is, a versbetéteket pedig Demény Péter, a szöveg magyar nyelvű változata a Játéktér 2021-es tavaszi számában megjelent és online is olvasható. Az előadásban Bajkó Edina, Elek Ágota e.h., Farkas Ibolya, Fincziski Andrea, Gáspár Bianka e.h., Kovács Kata Milla e.h., Stekbauer-Hanzi Réka e.h., Strausz Imre-István és Zsigmond-Magyari Izabella lép fel, a zenészek Bartha Lajos, Czegő Szilárd, Fülöp Alajos, Kováts István, közreműködik az Eufónia Pedagóguskórus. A dramaturg Kelemen Roland. Az előadás része az Insulted. Belarus. Worldwide Readings nemzetközi projektnek, és 16 éven felülieknek ajánlott.

„Mit és mennyit vagyunk hajlandóak feláldozni azokért, akiket szeretünk, végső soron mit teszünk meg a szeretetért? És a szabadságért? Az összetartás most mindennél fontosabb. Ezek a kérdések és gondolatok szövik át a tavaly bemutatott Insulted című előadásunkat, és mozgatják nemcsak a szereplőket, hanem az egész világot, hiszen Ukrajna állampolgárai most különösen nagy árat fizetnek a szabadságért” – írják beharangozójukban a szervezők. Az esemény keretén belül megtekinthető lesz Bartha József képzőművész Lost Paradise című installációja is.

A belépés ingyenes, a begyűlt pénzadományokat pedig teljes egészében az ukrajnai háborús helyzet elől menekülők megsegítésére fordítják, a Caritas szervezeten keresztül. Emellett a Caritas adományozási felületén is lehetséges az adományozás, illetve tárgyi adományokat is fogadnak a menekültek megsegítésére a Liga Studenților Târgu Mureș (MOGYTTE Diákszövetség) és az Asociația „Facem” (Facem Egyesület) közreműködésével.

Az eseményt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Studium Prospero Alapítvány,  a Látó szépirodalmi folyóirat, a Marosvásárhelyi Rádió, az ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, a Gyulafehérvári Caritas, a Szféra, a B5 Studio, a Maros Megyei Múzeum, a Bethlen Gábor Alap, a Liga Studenților din Târgu Mureș (MOGYTTE Diákszövetség) és az Asociația „Facem” (Facem Egyesület) támogatja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?