Könyves Magazin: marosvásárhelyi produkció az évtized legfontosabb előadásai között

A marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat Bartis Attila nyomán készült Nyugalom című előadását is beválogatták a Könyves Magazin szerzői az évtized legemblematikusabb színházi előadásai közé, egyetlen erdélyi produkcióként, hívja fel a figyelmet a színház közleménye.

A magazin elismeri, hogy a válogatás „meglehetősen szubjektív”, de hozzáteszik, úgy gondolják, hogy az összegyűjtött darabok „olyan nyomot hagytak a magyar színházművészet palettáján, amire sok évtized múlva is emlékezni fogunk.”

Radu Afrim rendezését 2015 márciusában mutatta be a Tompa Miklós Társulat, azóta közel száz alkalommal játszották teltház előtt. Számos szakmai fesztiválon vett részt, legtöbbjükön díjban részesült: 2015-ben az Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon elnyerte a legjobb előadásnak járó nagydíjat, Radu Afrim a legjobb rendezésért járó díjat, B. Fülöp Erzsébet a legjobb színésznő díját. 2016-ban elnyerte a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának legjobb előadásért, legjobb díszletért és legjobb férfi főszereplőnek járó díját (Bányai Kelemen Barna), valamint a legjobb 35 év alatti színész díját (Kiss Bora), a legjobb női alakításért járó díját (B. Fülöp Erzsébet), Kisvárda város közönségdíját. 2016 szeptemberében a Színikritikusok díjában részesült mint legjobb előadás és legjobb díszlet. 2016-ban az UNITER a legjobb rendezés díját ítélte oda Radu Afrimnak.

A Tompa Miklós Társulat lehetőségei szerint a világjárvány enyhülését követően újra műsorra tűzi a produkciót.

Kapcsolódók

Kimaradt?